Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Tichetele de creșă vor fi plătite direct de angajator creșelor unde angajații au copii

18 mai

Tichetele de creșă vor fi plătite direct de angajator creșelor unde angajații au copii

În situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora va fi achitată în mod direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat și care va fi transmis acum deputaților pentru dezbatere și vot final.

Potrivit legislației, intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019, tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Tichetele se emit pe suport electronic și sunt impozabile, dar nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii.

De la intrarea în vigoare a legii, valoarea inițială a tichetului de creșă a crescut de la 450 lei la 570 lei, ultima majorare având loc anul trecut.

Proiectul prevedea inițial că firmele și instituțiile publice vor putea acorda angajaților contravaloarea în lei a tichetelor de creșă în situaţia în care Ministerul Finanţelor Publice nu a primit din partea firmelor de profil solicitări de autorizare pentru emiterea acestor tichetei. Reprezentanții puterii, care au inițiat proiectul, au constatat o situaţie care conducea la neaplicarea legii și au propus măsura inițială. ”Motivul este, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, nicio persoană juridică (…) nu este autorizată să emită tichete de creşă pe suport electronic. Nicio persoană juridică nu este interesată să emită bilete de valoare pe suport electronic”, arată inițiatorii proiectului. Legea privind acordarea biletelor de valoare prevede că tichetele de creșă pot fi acordate de orice tip de societăți comerciale sau operatori economici, de stat sau privați, inclusiv de către instituții publice, dar autorii proiectului au ținut să menționeze în mod distinct că instituţiile publice centrale şi locale, inclusiv, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, vor putea acorda salariaţilor contravaloarea în lei a tichetelor de creșă.

În comisiile de la Senat, însă, proiectul a fost modificat astfel încât banii să nu mai ajungă la părinți. ”În situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora va fi achitată în mod direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”, prevede noua formă a proiectului, adoptat de către senatori și care va fi transmis acum deputaților.

SURSA: PROFIT.RO