Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Sotul/sotia unei PFA vor plati contributii sociale, daca participa la desfasurarea activitatii economice

8 sept.

Sotul/sotia unei PFA vor plati contributii sociale, daca participa la desfasurarea activitatii economice

Daca aveti o intreprindere individuala sau o persoana fizica autorizata, iar sotul sau sotia va ajuta la desfasurarea activitatii, atunci acestia se vor putea asigura in sistemul public de pensii, de sanatate si de somaj, se arata intr-un proiect de lege. OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale a fost modificata de Guvern in sedinta din 2 octombrie 2013, printr-un proiect de lege care insa nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial.

Proiectul de act normativ prevede ca sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj.

Pentru ca sotul sa sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, potrivit proiectului de act normativ, titularii intreprinderii individuale sau PFA vor fi obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de II sau PFA. Acest lucru se va realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie.

De asemenea, incetarea activitatii sotiei sau sotului se mentioneaza in Registrul Comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspudnere a titularului II sau PFA.

In acelasi timp, noile dispozitii aprobate de Guvern stabilesc ca aceste masuri au fost introduse pentru a transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010, care reglementeaza egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara activitati independente.

Pana in prezent aceasta categorie de beneficiari nu era definita in legislatia nationala in vigoare fiind necesara modificarea OUG nr. 44/2008, in sensul includerii intre termenii si expresiile definite de ordonanta a sotiei/sotului colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

Astfel in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern.

Proiect de lege – modificare OUG nr. 44/2008