Sinteza legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 7 – 13 februarie 2022
→ e-Factura & PFA: Potrivit OUG 130/2021, din iulie 2022, sistemul de stat de facturare electronică va deveni obligatoriu pentru toți contribuabilii care vând, în relația cu partenerii de afaceri (B2B), produse considerate de autorități ca fiind cu risc ridicat de fraudă și evaziune. Din moment ce legislația nu conține nicio excepție, inclusiv PFA-urile, II-urile și IF-urile vor trebui să folosească facturarea electronică dacă vând produse riscante.
→ Oficial: Printr-un ordin al Fiscului oficializat recent, formularele 205 și 207 au fost modificate pentru a implementa unele noutăți la declararea veniturilor din dividende. Printre altele, a fost introdusă și noua regulă conform căreia declararea dividendelor distribuite și neplătite în anul distribuirii se face în anul următor distribuirii, nu în anul următor aprobării situațiilor financiare anuale.
→ Sponsorizări: Începând de anul acesta, firmele aplică un mecanism modificat semnificativ atunci când vor să obțină credit fiscal pentru sponsorizările pe care le fac către ONG-uri. Specialiștii NOA au explicat, în cadrul unei conferințe de fiscalitate organizată de avocatnet.ro, cum se aplică noul sistem pentru obținerea creditului fiscal, cu exemple concrete.
→ Formularul 230 pentru ONG-uri și unități de cult: Procedura prin care ajung în atenția ANAF formularele de redirecționare a unui procent de impozit trimise de persoanele fizice direct entităților nonprofit și unităților de cult pe care vor să le sprijine a fost ușor modificată. Iată care sunt noile reguli de depunere, în contextul trecerii la relația exclusiv online cu Fiscul.
→ Prețurile de transfer, în vizorul ANAF: Numărul verificărilor care vizează prețurile de transfer a fost în continuă creștere în ultimii ani, iar 2022 nu va face excepție, această tematică de control fiind în continuare unul dintre principalele puncte de interes în cadrul inspecțiilor derulate de administrația fiscală. Iată, potrivit specialiștilor, ce pot face companiile pentru a gestiona riscurile fiscale ale tranzacțiilor intragrup.
→ Reorganizarea COR, oficializată: Prin două acte normative recente, zeci de noi profesii au fost introduse în COR, iar procedura de actualizare periodică a ocupațiilor a fost simplificată. Astfel, au fost introduse în COR 69 de noi ocupații, dintre care peste jumătate la cererea utilizatorilor. Totodată, au fost eliminate 62 de ocupații care nu se mai practică.
→ Protecția salariatelor însărcinate: Legislația muncii doar restrânge situațiile în care unei gravide i se poate înceta contractul individual de muncă, nu le exclude în mod absolut. În articol vă spunem cum se încheie relația de muncă cu o salariată gravidă și situațiile în care (nu) este posibil acest lucru.
→ Concedierea salariatului pentru necorespundere profesională: Fără pregătire temeinică, decizia de concediere a unui salariat care dobândește o dizabilitate ce nu îi mai permite să își îndeplinească atribuțiile postului sau a unuia care nu mai corespunde profesional, fără a le oferi mai întâi posibilitatea mutării pe un alt post, riscă să fie anulată de instanță, cu obligația de reîncadrare și de plată a drepturilor salariale aferente. În articol vă spunem cum poate demonstra angajatorul că nu poate acorda alt loc de muncă salariatul care nu își (mai) poate îndeplini atribuțiile.
→ Beneficii extrasalariale 2022: În contextul în care 2022 a venit cu modificări legislative în materia biletelor de valoare, vă prezentăm, într-un material de sinteză, ce noutăți se aplică anul acesta în cazul biletelor de valoare și altor sume pe care le pot acorda firmele în plus angajaților.
→ Protecția mediului: Numărul punctelor de trecere a frontierei pentru transporturile cu deșeuri urmează să fie redus, prevede un proiect de ordin comun al Ministerului Mediului și Ministerului Afacerilor Interne. Mai exact, pentru a avea un control mai bun asupra fluxului de deșeuri, autoritățile propun reducerea numărului punctelor de frontieră prin care pot trece transporturile de deșeuri de la 77, câte sunt în prezent, la 15.
→ CNCD: Firmele private nu pot fi acuzate de discriminare când nu răspund în maghiară unei petiții formulate în această limbă, potrivit unei hotărâri de acum câteva săptămâni a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, venită în urma sesizării că a primit răspuns în limba română la o reclamație făcută în limba maghiară unui angajat al unei benzinării.