Sinteza legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 14 – 20 februarie 2022
Sunt gata actualizarile pentru declaratia D112 pentru anul 2022 si bilant pentru an 2021.
_→__ _Oficial: Noua versiune electronică a Declarației 112, adaptată la noutățile privind indemnizațiile pentru șomajul tehnic și liberele părinților, a fost oficializată joi [1]. Amintim, în acest context, că termenul de depunere a acestei declarații este 25 februarie.
_→__ _Finanțări: Potrivit unei ordonanțe oficializate la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul alocă bani pentru un program de accelerare a dezvoltării IMM-urilor, prin intermediul Programului Româno-Elvețian pentru IMM-uri (PREIMM) [2]. Schema va fi stabilită curând prin ordin al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
_→__ _Plata granturilor pentru capital de lucru: Corecturile necesare finalizării plăților către beneficiarii granturilor pentru capital de lucru au fost oficializate [3]. Conform declarațiilor recente ale autorităților, în acest fel_ _măsura 2 din OUG 130/2020 se va putea închide în cursul lunii februarie 2022.
_→__ _Dividende interimare: Procedura restituirii unei părți din impozit, după regularizarea anuală, a fost ajustată recent [4] printr-o ordonanță care se aplică din 3 februarie. Concret, de-acum există două momente de la care se poate cere restituirea, stabilite în funcție de (ne)plata dividendelor interimare.
_→__ _Corecturi la reincriminarea neplății impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă: Dacă au probleme financiare temporare, firmele nu vor risca pedepse penale pentru reținerea și neplata anumitor impozite și contribuții [5], potrivit unui proiect de OUG prin care Executivul intenționează să corecteze ultimele modificări la Legea evaziunii fiscale, care se vor aplica de la 1 martie 2022.
_→__ _Telemunca pe termen lung: Firmele ar trebui să-și adapteze de pe acum toate politicile interne și să aleagă criteriile obiective după care permit sau nu telemunca unor angajați [6]. Având în vedere tendințele la nivel european, precum și discuțiile purtate în spațiul public, la nivel oficial, în ultima săptămână, începe să
se contureze tot mai clar ideea că în viitorul apropiat vom ieși din starea de alertă. Revenirea la o așa-zisă normalitate nu va însemna în toate cazurile că toți angajații se vor întoarce la birou.
_→__ _Munca de la distanță în contextul SSM: Putem vorbi de accidente de muncă în cazul muncii de acasă? [7] Legea sănătății și securității în muncă nu s-a modificat pentru a trata în mod special telemunca, dar în Legea telemuncii regăsim câteva prevederi de SSM – insuficiente însă, prin urmare, trebuie completate cu cele ale Legii SSM. Ipoteza accidentului de muncă în spațiul locuinței angajatului nu poate fi ignorată și nici nu ar trebui, întrucât faptele petrecute în timpul programului de muncă se pot încadra în unele dintre ipotezele asimilate accidentului de muncă, din moment ce nimic nu exclude telemunca în mod expres.
+ Munca pe platformele digitale: Exemple de reglementare din UE și importanța SSM-ului în acest domeniu [8]
_→__ _Munca _on call_: Adesea asociată cu serviciile de urgență din sistemul public, munca „on-call” a început să devină tot mai utilizată în România de către angajatorii din sectorul privat pentru a satisface nevoile afacerii lor și a asigura rezolvarea imediată a problemelor sau solicitărilor neașteptate. Iată ce este și cum se implementează munca „on-call” [9], astfel încât angajatorii să poată aloca în mod corect acest tip de muncă.
_→__ _Votat la Senat: Proiectul de lege care conține modificările la obligația comercianților și prestatorilor de a accepta plăți cu cardul bancar au fost adoptate de senatori și merg, cu propunere de adoptare, la votul decisiv al deputaților [10]. În esență, obligația de a accepta plata cu cardul se va aplica în funcție de încasări, nu în funcție de cifra de afaceri, iar firmele vor trebui să accepte inclusiv plățile cu carduri preplătite.