Semnatura electronica se poate obtine de la inca doi furnizori de certificate digitale
Semnatura digitala se poate obtine de la inca doi furnizori de certificate digitale, respectiv Alfatrust Certification SA si Centrul de Calcul SA, conform Registrului furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica publicat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.. Anterior erau trei furnizori de astfel de certificate. Datele la care le expira acreditarea variaza pentru fiecare furnizor. In Registrului furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica au fost trecuti inca doi astfel de furnizori, pe langa ceilalti trei. Acest Registrul se gaseste pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Astfel, in prezent, lista furnizorilor de servicii de certificare acreditati contine cinci nume SC Transfer Speed, SC Digisign SA, SC CERTSIGN SRL, SC Alfatrust Certification SA si SC Centrul de Calcul SA.
Acreditarile primilor trei furnizori de certificate digitale enumerati expira in vara anului viitor, iar ale celorlalti doi la sfarsitului anului 2014 si in primavara anului 2015. Conform Registrului furnizorilor, data la care expira acreditarea este 26 iulie 2014 pentru Transfer Speed, 8 august 2014 pentru Digisign si CERTSIGN, 4 noiembrie 2014 pentru Alfatrust Certification si 14 martie 2015 pentru Centrul de Calcul.
Contribuabilii au nevoie de certificatele digitale calificate pentru a putea depune declaratiile fiscale online. Acest certificat este eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica si trebuie achizitionat doar de la furnizorii autorizati si trecuti in Registrul de pe MCSI.
Depunerea online a declaratiilor fiscale se face doar cu semnatura electronica
Conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, contribuabilii pot utiliza metoda de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta folosind serviciul "Depunere declaratii on-line" existent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul ANAF, utilizand o semnatura electronica obtinuta printr-un certificat digital.
Dupa ce este achizitionat, certificatul digital trebuie inregistrat pe site-ul ANAF la sectiunea „Declaratii electronice”. Pentru aceasta inregistrare se descarca documentul de confirmare, care se completeaza si se trimite spre avizare furnizorului certificatului calificat. Urmeaza inregistrarea documentului de confirmare avizat pe portalul ANAF in sectiunea dedicata, apoi printarea, semnarea si stampilarea formularului 150 generat in urma inregistrarii documentului de confirmare.
Pentru a incheia formalitatile, formularul 150 completat se prezinta la orice unitate fiscala, impreuna cu actul de identitate si documentul care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau imputernicirea. In situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului pentru care se depun declaratii, se prezinta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil.
Dupa verificarea documentelor, solicitantului i se va transmite un e-mail prin care i se confirma dreptul de utilizare a serviciului de depunere online a declaratiilor fiscale. La final, doar se descarca formularele electronice de pe portalul ANAF, se completeaza, se transmit si se examineaza starea declaratiilor transmise.
Cu un singur certificat se pot semna declaratii fiscale pentru mai multi contribuabili.
Certificatele digitale pentru semnatura electronica sunt valabile un an de zile. Pentru a putea fi utilizate in continuare, ele trebuie reinnoite inainte de expirare perioadei, iar noile certificate digitale se inregistreaza pe portalul ANAF. Daca certificatul digital a expirat, el nu mai poate fi reinnoit, ci trebuie emis unul nou.
Pretul unui certificat digital calificat variaza intre 45 de euro si 54 de euro + TVA, conform informatiilor publicate pe site-urile celor cinci furnizori de astfel de documente. In acest pret este inclus certificat digital calificat si dispozitiv criptografic securizat, numit si token.
Costul reinnoirii unui certificat digital calificat variaza intre 27 de euro si 30 de euro, fara TVA, daca se face la acelasi furnizor, iar procedura depinde de furnizorul care a emis certificatul. Daca reinnoirea certificatului se face la alt furnizor, costurile vor fi mai mari.
Ce declaratii fiscale se depun online
In momentul de fata se pot transmite electronic peste 10 formulare fiscale, si anume:
- Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formularul 100;
- Declaratia privind impozitul pe profit, formularul 101;
- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formularul 112;
- Decontul privind accizele, formularul 120;
- Decontul privind impozitul la titeiul din productia interna, formularul 130;
- Declaratia privind veniturile realizate din Romania, formularul 200;
- Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, formularul 230;
- Decontul de taxa pe valoarea adaugata, formularul 300;
- Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formularul 301;
- Cererea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul Fiscal, formularul 318;
- Declaratia recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare, formularul 390;
- Declaratia informativa privind livrarile/ prestarile/ achizitiile efectuate pe teritoriul national, formularul 394;
- Declaratia rectificativa, formularul 710;
- Situatiile financiare anuale.
ANAF a subliniat ca nu percepe nicio taxa pentru depunerea on-line a declaratiilor fiscale.
Ultima modificare a legislatiei pentru depunerea online a declaratiilor fiscale a fost facuta la mijlocul lunii aprilie 2013. Legea nr. 100/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 211 din 15 aprilie, a adus modificari la Codul de procedura fiscala si a reglementat mai clar data depunerii unei declaratii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania.
Aceste dispozitii legale stabilesc ca in situatia in care declaratia fiscala a fost depusa pana la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor rezulta ca aceasta nu a fost validata ca urmare a detectarii unor erori in completarea declaratiei, data depunerii declaratiei este data din mesajul transmis initial in cazul in care contribuabilul depune o declaratie valida pana in ultima zi a lunii in care se implineste termenul legal de depunere. Astfel, daca respecta acest termen, autoritatile fiscale vor considera ca data a depunerii ziua si ora la care s-a facut transmiterea declaratiei care prezenta erori de completare.