Se modifica amenzile pentru firmele care depun cu intarziere declaratia la Fondul de mediu
Valoarea amenzii maxime pentru firmele care nu depun la termen declaratia pentru mediu se dubleaza de pe 29 septembrie. Modificarea a aparut in OG 31/2013 prin care se aduc si alte modificari importante pentru companii
In noul act legislativ se injumatateste si valoarea amenzii minime pentru persoanele juridice care nu depun la termen declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu. Astfel, amenda minima va fi de 1000 de lei fata de 2000 de lei, cat este in prezent. Pe de alta parte, valoarea amenzii maxime va fi de 5000 de lei, fata de 2500 de lei.
Ordonanta de Guvern nr 31/2013, care modifica OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 553 din 30 august si prevede ca noile amenzi vor intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, adica pe 29 septembrie 2013.
Valoarea amenzii o stabileste personalul de specialitate din cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Se reduce amenda pentru persoanele fizice
Tot din 29 septembrie se modifica si amenda pentru persoanele fizice care nu depun in timp util declaratiile privind obligatiile la Fondul pentru mediu. Valoarea acestei amenzi va fi redusa, urmand ca de la finalul lunii septembrie, sa fie cuprinsa intre 500 de lei si 1000 de lei.
In prezent, pana la intrarea in vigoare a modificarilor din OG nr. 31/2013, persoanele fizice obligate sa depuna declaratia pentru mediu care nu isi indeplinesc aceasta obligatie platesc aceeasi amenda ca persoanele juridice, intre 2000 de lei si 2500 de lei.
Noi contribuabili la Fondul de mediu
Potrivit noii ordonante, de la 1 ianuarie 2014, cei care introduc pe piata ambalaje si anvelope platesc contributiile la Fondul de mediu doar daca nu indeplinesc obiectivele de valorificare a acestor tipuri de deseuri. In plus, acesti contribuabili declara si platesc contributiile anual, pana la 25 ianuarie, inclusiv, a anului urmator. Aceeasi obligatie o vor avea de la 1 ianuarie 2014 si gestionarii fondurilor de vanatoare.
De asemenea, OG 31/2013 stabileste ca, de la 1 ianuarie 2014, si cei care inchiriaza ambalaje devin contribuabili la Fondul de mediu.
Cine este obligat sa depuna declaratia pentru mediu
Sunt obligate sa depuna declaratiile pentru mediu urmatoarele persoane juridice si persoane fizice care:
- vand deseuri metalice feroase si neferoase
- introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere si bunuri ambalate
- afecteaza mediul
- utilizeaza noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile
- introduc pe piata nationala substante periculoase pentru mediu
- vand lemn
- introduc pe piata nationala pungi si sacose pentru cumparaturi, obtinute din resurse neregenerabile
- introduc pe piata anvelope noi si uzate
- achita timbrul de mediu pentru autovehicule.
Cum se depune declaratia
Persoanele juridice si persoanele fizice sunt obligate sa declare lunar contributiile si taxele datorate pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
Declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu se depune pe hartie sau se transmite in format electronic la AFM. Pentru declararea unei obligatii de plata, pentru aceeasi perioada de raportare, nu se utilizeaza simultan mai multe metode de depunere a declaratiilor fiscale.
Transmiterea declaratiilor pentru mediu in format electronic se face numai dupa incheierea intre persoanele juridice/ persoanele fizice si AFM a Conventiei privind comunicarea declaratiei pentru mediu in format electronic. Forma si continutul acestei conventii se aproba prin dispozitie a presedintelui AFM. Conventia este pusa la dispozitia contribuabililor la adresa http://www.afm.ro.
Daca declaratia pentru mediu se transmite prin posta, adresa AFM este Bucuresti, Splaiul Independentei, nr. 294, sector 6. Declaratiile privind obligatiile de plata la veniturile Fondului pentru mediu se transmit cu confirmare de primire.
Declaratiile la Fondul pentru mediu se completeaza de catre persoana juridica, societatea mama, cumulat, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea sucursalelor si punctelor de lucru.
In perioadele fara activitate, se mentine obligatia este de a depune lunar declaratiile de constituire privind obligatiile de plata la veniturile Fondului pentru mediu cu valoarea contributiilor zero.
Sumele inscrise in declaratii nu cuprind taxe sau contributii stabilite prin deciziile emise de organul fiscal ca urmare a actiunilor de inspectie fiscala.