Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Procedura de rambursare a TVA la achizitiile si importurile din UE a fost modificata

8 sept.

Procedura de rambursare a TVA la achizitiile si importurile din UE a fost modificata

Prin Ordinul Agentiei Nationala de Administrare Fiscala nr. 59/2014 a fost schimbata procedura de primire a cererilor de rambursare de TVA pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene, pe care le fac persoanele impozabile stabilite in Romania. Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 28 ianuarie 2014, cand a intrat in vigoare.

Actul normativ citat modifica Ordinul ANAF nr. 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene.  

Conform documentului, procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA se refera la taxa aferenta importurilor si achizitii de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania. Anterior, procedura se referea la TVA-ul achitat.  

Implicit, ca urmare a schimbarii denumirii procedurii, se modifica si tipul cererii pe care vor trebui sa-l depuna contribuabilii

Astfel, cererea de rambursare se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al UE.

In plus, in loc de statul unde a fost achitata TVA va fi trecut statul UE in care au fost efectuate importurile si achizitiile de bunuri/servicii.

Totodata, moneda inscrisa in formular va fi cea oficiala a statului membru de rambursare

Ca urmare a modificarii procedurii de rambursare de TVA pentru importuri si achizitii din UE, cele doua formulare folosite pentru acest lucru, respectiv 318 si 319, au fost actualizate in consecinta.

Mai exact, pentru rambursarea de TVA, se depun formularul 318, Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal (OPANAF 59/2014), si formularul 319, Declaratie de ajustare a pro-ratei potrivit dispozitiilor art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal si ale pct. 49 alin. (8) din normele metodologice (OPANAF 59/2014).

Formularul 318 se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea TVA achitate de acestea pentru bunurile mobile care le-au fost livrate sau serviciile care au fost prestate in beneficiul lor in statul membru in care taxa a fost incasata, precum si a taxei achitate pentru importul bunurilor in respectivul stat membru. Cererea se depune pana cel tarziu la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.

formular 318
Formularul 319 se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, in cazul in care, ulterior depunerii unei cereri de rambursare, pro-rata de deducere se modifica, ca urmare a calculului pro-ratei definitive conform art. 147 alin. (2) din Codul fiscal, pentru a rectifica suma solicitata sau deja rambursata. 

formular 319