Perioada fiscala a TVA in 2014
Inceputul de an aduce pentru contribuabili modificari ale perioadei fiscale a TVA, adica a intervalului de timp in care trebuie sa declare si sa stabileasca valoarea taxei pe care o au de achitat catre stat sau, din contra, o au de recuperat de la autoritati. Stabilirea perioadei fiscale se face in functie de cifra de afaceri realizata in anul anterior, dar depinde si achizitiile intracomunitare efectuate in anul care a trecut.
Astfel, pentru contribuabilii cu o cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro, care in 2013 au avut ca perioada fiscala luna calendaristica si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri anul trecut, perioada fiscala va fi in 2014 trimestrul.
Persoanele impozabile aflate in aceasta situatie au obligatia sa depuna declaratia de mentiuni 010 (pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica) sau 070 (pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere). In aceste formulare ele trebuie sa declare cifra de afaceri obtinuta in 2013 si sa bifeze schimbarea perioadei fiscale din luna in trimestru. Depunerea acestor formulare se face pana in ultima zi a lunii ianuarie, si anume 31 ianuarie.
In schimb, cei care in 2013 au avut perioada fiscala trimestrul, iar cifra lor de afaceri a depasit 100.000 euro vor deveni in 2014 platitori de TVA lunar. In aceasta situatie, ei au obligatia sa depuna tot formularul 010 sau 070, in functie de caz, in care sa declare, pana la 31 ianuarie, cifra de afaceri si sa bifeze schimbarea perioadei fiscale din trimestru in luna.
In ceea ce-i priveste pe contribuabilii care au fost platitori de TVA trimestrial in 2013, iar anul trecut au realizat o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri, acestia vor avea in 2014 ca perioada fiscala trimestrul.
Contribuabilii care se regasesc in acest caz au obligatia sa depuna la autoritatile fiscale declaratia 094 pana la 27 ianuarie. In formular contribuabilii isi vor declara cifra de afaceri realizata anul trecut si vor mentiona ca nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in 2013.
Potrivit Codului fiscal, echivalentul in lei al cifrei de afaceri de 100.000 euro pe baza careia se stabileste perioada fiscala la TVA se determina pe baza cursului de schimb valabil in 31 decembrie. Practic, este vorba despre cursul valutar comunicat de BNR in 30 decembrie, valabil pentru data de 31 decembrie 2013 (respectiv: 1 euro= 4.4639 lei).
Nu uitati ca BNR comunica in fiecare zi la ora 13.00, cursul care este valabil in ziua urmatoare. Asadar, cursul din 30 decembrie este valabil pentru 31 decembrie, in timp ce cursul valutar din 31 decembrie este valabil pentru 1 ianuarie.