Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Noutati Legislative

22 feb.

Noutati Legislative

e-Transport: Încă există probleme cu raportarea transporturilor rutiere de bunuri riscante, spun specialiștii

  • Sistemul e-Transport e obligatoriu din iulie 2022, dar, pe fondul mai multor probleme semnalate de mediul de afaceri, regimul sancționatoriu aferent a fost amânat pentru 1 ianuarie 2023 (data până la care autoritățile au „optimizat” raportarea transporturilor de bunuri riscante).
  • Specialiștii atrag, însă, atenția că sistemul încă are unele lipsuri ce se pot dovedi problematice în contextul în care de-acum pot fi aplicate sancțiuni (deloc neglijabile, încep de la 5.000 de lei și pot ajunge și la 100.000 de lei): în anumite situații este neclar cine are obligația de raportare, documentația tehnică se schimbă frecvent și, nu în ultimul rând, forma actuală a legislației necesită din nou clarificări din partea autorităților.

Tot ce trebuie știut despre netaxarea celor 200 de lei din salariul minim

  • Beneficiul celor 200 de lei netaxabili se aplică acolo unde nivelul salariului brut este de 3.000, dar, cu tot cu alte sporuri și adaosuri (adică venitul brut) nu depășește 4.000 de lei inclusiv.
  • În contextul în care săptămâna aceasta avem termen de declarare a veniturilor salariale pentru ianuarie, redacția noastră a pregătit un material cu toate chestiunile care clarifică aplicarea acestui beneficiu fiscal, de la perioada de aplicare până la probleme punctuale ivite din practică, plus exemple de situații când unii angajați sunt dezavantajați de acordarea beneficiului, dar nu numai.

Plata majorată a CAS și CASS pentru salariații care lucrează cu normă parțială ar putea fi eliminată

  • Un proiect de lege care prevede, în esență, eliminarea din Codul fiscal a prevederilor potrivit cărora angajatorii salariaților part time trebuie să plătească CAS și CASS raportate la salariul minim brut pe țară, nu la venitul realizat efectiv, a fost depus recent la Senat. Efectul ar fi revenirea la aplicarea CAS și CASS proporțional cu veniturile realizate efectiv de salariații cu normă parțială.
  • Ca să producă efecte, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament. Având în vedere că e semnat de zeci de parlamentari ai Puterii, se poate spune că există șanse să ajungă să se aplice.

COR a fost completat cu 13 noi ocupații

  • În Clasificarea ocupațiilor din România au apărut de curând încă 13 noi ocupații, printre care printre care consilier de cuplu, numerolog, broker de servicii pentru afaceri, instructor de dresaj pentru câini ghizi, lucrător hotelier și tehnician imprimare 3D.
  • Totodată, din COR au fost mutate, redenumite sau eliminate șapte ocupații. Spre exemplu, ocupația „specialist sisteme de calificare” a fost redenumită ca „analist ocupațional” și păstrează același cod 242313 în grupa de bază 2423 Specialiști în domeniul resurselor umane și de personal, iar ocupația „jurisconsult” cod 261102 a fost eliminată din grupa de bază 2611 Avocați.

Firmele de construcții își vor putea trimite salariații, pe bani de la stat, la cursuri de formare în domeniul eficienței energetice

  • Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere un proiect din care rezultă că statul vrea să finanțeze cursuri de formare legate de eficiența energetică pentru salariații firmelor de construcții, sub forma a două ajutoare: unul de stat, cu un plafon maxim de 500.000 euro pe întreprindere, și unul de minimis, de maxim 200.000 de euro pe întreprindere.
  • Diferența majoră între cele două va fi că prin primul se vor acoperi integral costurile eligibile ale cursurilor de formare, pe când prin al doilea se vor putea acoperi, de principiu, numai jumătate din costuri. Indiferent de care e vorba, salariații instruiți vor trebui păstrați cel puțin 12 luni după absolvirea cursurilor. Ajutoarele nu pot fi accesate simultan.

Propunere legislativă: Avocații vor avea acces la actele de stare civilă cu împuternicirea titularilor

  • Pe viitor, avocații ar putea cere certificate de naștere, căsătorie sau deces fără a mai fi nevoie de cererea expresă a titularului sau de actele sale de stare civilă, așa cum prevăd actualele reglementări, potrivit unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat care trebuie să parcurgă întregul traseu legislativ ca să se aplice.
  • Printre beneficiile subliniate de inițiatorii proiectului de lege se află unul important pentru cetățenii români plecați în străinătate: aceștia ar putea divorța fără a mai fi nevoiți să se reîntoarcă în țară pentru eliberarea actelor necesare procedurii judiciare.

Proiect privind lucrătorul cultural profesionist: drepturi similare angajaților și un regim fiscal special pentru cei care lucrează acum ca freelanceri

  • Un proiect de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Culturii își propune să reglementeze regimul juridic aplicabil lucrătorilor culturali profesioniști și formele de organizare colectivă a acestora.
  • Printre altele, în proiect sunt prevăzute o serie de norme care vor oferi lucrătorilor culturali profesioniști drepturi similare angajaților, deoarece tratează inclusiv ideea de dialog social și negocieri colective aplicabile acestui segment de lucrători, conflicte individuale sau colective între lucrător și beneficiar, patronate și registre speciale de activitate.