Telefon

0250-733449

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

MFE: clauze speciale pentru contractele cu o valoare mai mica de 5 milioane de euro din domeniul constructiilor

27 aug.

MFE: clauze speciale pentru contractele cu o valoare mai mica de 5 milioane de euro din domeniul constructiilor

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica propunerile de clauze speciale pe contract agreate de FIDIC – FederatiaInternationala a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor, aplicabile contractelor cu o valoare de pana la 5 milioane de euro. Conditiile contractuale FIDIC sunt recunoscute la nivel global si sunt cele care asigura premisele unei bune derulari a contractelor incheiate in domeniul constructiilor. Recent, Ministerul Fondurilor Europene a publicat propunerile de clauze speciale de contract agreate de FIDIC pentru lucrari de constructii cu un grad ridicat de complexitate.
Reintroducerea in legislatianationala a conditiilor speciale agreate de FIDIC pentru contractele cu o valoare de pana la 5 milioane de euro va fi extrem de benefica pentru autoritatile locale – primarii, consilii judetene.

Aceste clauze minimale obligatorii vor reprezenta un real sprijin pentru autoritatile locale, deoarece acestea vor avea la dispozitie un instrument pentru implementarea eficienta a proiectelor de investitii. Romania a avut transpuse in legislatianationalaconditiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, insa actul normativ care le implementa a fost abrogat fara o minima justificare pertinenta in mai 2009, fapt care a creat confuzie in randul antreprenorilor si in randul beneficiarilor, dar a dus si la aplicarea de corectii financiare de catre Comisia Europeana din cauza problemelor aparute in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat spre consultare Forma scurta de contract – Conditii speciale si asteapta opinii pe marginea acestui document pana la data de 31 august 2013.