Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Infiintarea tribunalelor specializate in registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa

3 nov.

Infiintarea tribunalelor specializate in registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa

Mai multe tribunale specializate in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa vor fi infiintate la nivelul intregii tari, se arata intr-un proiect de lege adoptat de Senat, camera decizionala in acest caz. Legea 304/2004 privind organizarea judiciara va fi modificata astfel incat sa fie infiintate noi tribunale specializate in unele localitati. Avand in vedere votul final al senatorilor, documentul mai trebuie doar promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial. 

Actul normativ stabileste ca se vor infiinta noi tribunale specializate la nivel de tara, care vor prelua cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza.

Legea nu stabileste, insa, locatiile unde vor fi infiintate si nici datele de la care vor incepe activitatea noile tribunale: "Datele la care vor incepe sa functioneze tribunalele specializate, judetele si localitatile in care vor incepe sa functioneze, denumirea acestora, precum si domeniile in care vor functiona se stabilesc, in mod esalonat, prin ordin al ministrului justitiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii".

Cauzele intre profesionisti vor fi judecate de magistrati specializati, degrevati de alte obligatii, astfel incat, intr-un timp cat mai scurt, se va reduce numarul de dosare pe judecator si se va eficientiza activitatea Tribunalului Bucuresti.

In capitala se infiinteaza un tribunal specializat in registrul comertului si insolventa

Dispozitile propuse creeaza cadrul legal pentru infiintarea unui tribunal specializat la nivelul Municipiului Bucuresti. Astfel, conform notei de fundamentare a actului normativ, urgenta reglementarii este justificata de necesitatea existentei unui temei legal clar si complet in vederea infiintarii unor tribunale specializate, in special a unui Tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti.

Un astfel de tribunal va asigura atat degrevarea judecatorilor,  cat si specializarea acestora, precum si o mai mare celeritate a judecarii cauzelor in domenii sensibile, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei, in general.

"O problema pe care companiile o pot avea legat de sistemul de justitie tine de termenele foarte mari in dosare care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc. In acelasi timp, aceste termene nu pot fi scurtate din cauza volumului foarte mare de munca existent la nivelul Tribunalului Bucuresti”.

Dosarele care privesc societati vor fi solutionate de un tribunal specializat, iar magistratii de la aceasta instanta vor beneficia si de pregatire suplimentara. In acelasi timp, degrevati de aceste cauze comerciale, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti vor avea un volum de munca redimensionat, ceea ce le va permite sa solutioneze mai rapid restul cauzelor aflate pe rol.