Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Contributia de asigurare pentru accidente de munca 2014

8 sept.

Contributia de asigurare pentru accidente de munca 2014

Tariful de risc pentru accidente de munca si boli profesionale, corespunzator codului CAEN al activitatii principale a unei companii, este cel in baza caruia se calculeaza contributia pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat. Tariful a fost actualizat in anul 2013, reglementarile instituite atunci fiind aplicabile si in acest an. 

Clasa de risc reprezinta gradul de risc de accidentare in munca si de imbolnavire profesionala, fiind definita de HG nr. 144/2008, care aproba Normele metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Clasele de risc se stabilesc pe categorii de activitati ale economiei nationale, iar fiecarei clase ii corespunde un tarif de risc pentru accidente de munca si boli profesionale. 

Practic, in baza tarifului de risc se calculeaza contributia pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.

Conform reglementarilor, tariful de risc, respectiv cota de contributie, are valoarea cuprinsa intre 0,15% si 0,85%, aplicata asupra bazei lunare de calcul, respectiv asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

In ceea ce priveste perioada de referinta pentru stabilirea contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la stat, aceasta este 2009-2011.

"Stabilirea tarifelor de risc prin raportare la perioada de referinta 2009–2011 presupune, in fapt, actualizarea acestor tarife".

Cum se stabileste contributia de asigurare datorata de angajator?

Conform reglementarilor in vigoare, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata lunar de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat se determina prin urmatoarea formula: C=(TR x BC)/100, unde:

* TR – tariful de risc aferent clasei CAEN declarata de angajator;

* BC – baza lunara de calcul corespunzatoare lunii anterioare perioadei de plata a contributiei.

Formula este neschimbata de cativa ani, insa, avand in vedere ca tarifele de risc au fost modificate in iunie 2013, pot exista situatii in care procentul luat in calcul pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale creste, precum si situatii in care acesta scade. Prin urmare, in primul caz, cheltuielile cu taxele salariale suportate si platite de angajator cresc, iar in cel de-al doilea caz cheltuielile cu aceste taxe salariale se reduc.

Tariful de risc aferent clasei CAEN

Totusi, avand in vedere faptul ca procentul in baza caruia se calculeaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale este subunitar, cresterile sau diminuarile, dupa caz, sunt nesemnificative.

Concret, in urma actualizarii tarifelor in 2013, pentru codul CAEN 6209 "Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei", tariful de risc a crescut de la 0.178% la 0.205%, in timp ce pentru CAEN 7022 "Activitati de consultanta pentru afaceri si management" procentul a scazut de la 0.214% la 0.168%.

In acelasi timp, in cazul CAEN 6920 "Activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal" se pastreaza neschimbat procentul de 0.150%.

Angajatorii care isi modifica activitatea principala si codul CAEN aferent vor plati cota de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare schimbarii activitatii principale, in baza depunerii unei declaratii pe propria raspundere.