Cele mai importante acte normative publicate în perioada 23-29 august 2021
→ Un nou regim al deșeurilor, stabilit printr-un act normativ care modifică obligațiile firmelor în această zonă și înăsprește sancțiunile pentru abaterile săvârșite, a intrat în vigoare de joi. Iată cinci schimbări majore operate în legislația privind regimul deșeurilor.
→ Cadrul legal al achizițiilor publice s-a modificat de azi. Printre altele, dovada plății taxelor și impozitelor va fi făcută mai ușor la firmele cu multe puncte de lucru, iar anumite termene procedurale se vor reduce, însă acestea nu sunt singurele noutăți. Iată principalele schimbări din domeniul achizițiilor publice de care trebuie să știe firmele.
→ Începând de vineri, tinerii care vor să devină șefi de fermă pot cere până la 70.000 euro de la stat, sub formă de sprijin nerambursabil. Totodată, e bine de știut că există fonduri și pentru dezvoltarea fermelor mici.
→ Ghidul angajărilor cetățenilor non-UE: În contextul în care sunt sectoare de activitate unde angajatorii se orientează tot mai mult către forța de muncă străină, vă spunem pașii și documentația de care este nevoie pentru angajarea unor lucrători din afara spațiului UE.
→ GDPR și zilele libere pentru vaccinare: În contextul în care nu există recomandări oficiale sau prevederi legale mai specifice pentru păstrarea datelor și documentelor-suport necesare acordării zilelor libere angajaților care se vaccinează, vă arătăm ce date personale trebuie să prelucreze angajatorii și pentru cât timp.
→ După ce actul normativ de transpunere a Directivei antiplastic va fi oficializat, comercianții vor fi obligați „să taxeze” separat paharele și recipientele de plastic folosite pentru produsele pe care le vând, costul lor urmând să fie evidențiat distinct pe bonul fiscal. Potrivit ministrului mediului, asta nu ar trebui să însemne că dăm mai mulți bani pe alimentele și băuturile respective.
→ Modificări la Codul fiscal: Impozitul pe spectacole se va calcula fără a include TVA-ul încasat pe bilete și abonamente, prevede un proiect de modificare a Codului fiscal. Prin urmare, după ce proiectul de act normativ va fi oficializat, impozitul plătit la stat pentru spectacole va fi mai mic decât în prezent.
→ ANAF a pus în dezbatere o procedură de înregistrare pentru utilizarea unuia dintre cele trei regimuri speciale de TVA (UE, non-UE și de import) pentru comerțul electronic. Iată cum se va intra/ieși în/din regimurile speciale de TVA pentru comerț online și care sunt declarațiile speciale ce se vor folosi.
→ Închiriere pentru turiști: Cei care revin la un număr mic de camere închiriate vor putea trece la sistemul normelor de venit, prevede un proiect de ordonanță pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor. Același lucru va fi valabil și pentru cei care, după o perioadă de inactivitate, reîncep să obțină astfel de venituri. În prezent, legislația nu prevede o asemenea posibilitate.