CCI Vâlcea va avea un Consiliu al Investitorilor Străini
Camera de Comert si Industrie Valcea a organizat in data de 6 octombrie 2016 intalnirea dintre firmele cu capital si strain si autoritati. Invitati au fost prefectul Radu Renga, subprefectul Aurora Gherghina, directorul AJOFM Valcea Dumitru Nicu Cornoiu si presedintele Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie, Dumitru Ghita. La intalnire au participat reprezentantii unor importante firme cu capital strain din judetul Valcea ca Wipro Infrastructure Engineering, Corom, Ciech Soda Romania, Normandia Service, Topanel, Brightlog si Grenade Trade.
In cadrul acestei intalniri autoritatile si firmele s-au cunoscut reciproc, au schimbat informatii, au identificat necesitatile si problemele cu care firmele se confrunta zi de zi si totodata au avut posibilitatea de a sugera strategii si idei in vederea dezvoltarii capacitatii economice a judetului. Noutatea absoluta a venit din constituirea unui Consiliu al Investitorilor Straini.
Au fost atinse toate cele 3 teme propuse: calificarea personalului, litigiile comerciale si relatia cu autoritatile.
In urma discutiilor s-a concluzionat ca principala problema cu care firmele se confrunta este lipsa personalului calificat in domeniile in care firmele isi desfasoara activitatea. Desi salariile oferite in productie sunt peste salariul mediu si desi au primit garantii de angajare inca din timpul liceului, tinerii nu sunt interesati sa lucreze in cadrul acestor companii.
Solutia propusa de prefectul Radu Renga a fost organizarea unei noi intalniri in cadrul careia sa participe si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean.
Presedintele Camerei de Comert si Industrie Valcea, Valentin Cismaru, a sfatuit firmele sa isi faca cunoscute activitatea si oportunitaile de angajare in presa locala, aceasta fiind o posibilitate de a atrage noi oameni dornici sa se angajeze.
In prezent, la nivelul judetului Valcea, aproximativ 8500 de persoane sunt angajate ale firmelor cu capital strain.
Despre aceasta intalnire, Valentin Cismaru, presedintele CCI Valcea ne-a declarat:
„Firmele străine sunt în număr de aproximativ 600, din care 170 au peste 8.500 angajați, ceea ce înseamnă foarte mult în economia județului. Din cifrele astea se poate vorbi o veritabilă forță de care trebuie să ținem seama în ceea ce privește economia vâlceană la un sfert de secol de economie de piață.
Ideea acestui gen de întâlniri între investitorii străini și autorități era mai veche pentru noi. Urmăream și urmărim în continuare o fluidizare a acestei relații. Am zis să încercăm să vedem problemele investitorilor împreună cu autoritățile județului. Din discuțiile avute, am înțeles că principala lor problema a devenit forța de muncă sau mai bine zis inexistența acesteia. Am propus să găsim o serie de soluții concrete împreună cu reprezentanții AJOFM, cu Prefectura și cu ITM-ul să facem în așa fel încât să vedem cauzele pentru care s-a ajuns în acest punct aproape mort pentru economia județului nostru. Faptul că pleacă oamenii în condițiile în care sunt câteva sute de oportunități de angajare. Unul din investitori, din Franța, ne-a explicat că acolo există un astfel de Consiliul al Investitorilor care îi ajută permanent și pe cei existenți dar și pe doritori. Evident că toți cei prezenți au fost de acord iar în perioada următoare vom vedea cum și în ce fel vom reuși să-l facem funcțional pentru a putea ajuta concret acele întreprinderi. Eu cred că în anii aceștia, ponderea investițiilor străine pe piața muncii din Vâlcea va atinge 10.000 de angajați,dacă ne uităm numai la apariția Faurecia și înflorirea pe orizontală dar și verticală, cred că suntem foarte aproape.
Atât Prefectura cât și AJOFM dar și ITM-ul au înțeles că trebuie să fim pe aceeași lungime de unda pentru a sprijini aceste afaceri. Prefectul Renga chiar și-a oferit întreaga disponibilitate pentru orice fel de solicitare.”