Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Bugetul UE post-2020: 365 miliarde euro pentru politica agricola comuna

7 iun.

Bugetul UE post-2020: 365 miliarde euro pentru politica agricola comuna

Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 prevede masuri de modernizare si simplificare a politicii agricole comune (PAC), pentru care este stabilit un buget de 365 miliarde euro. Datorita acestor propuneri, PAC ramâne o politica pregatita sa faca fata viitorului, care continua sa sprijine fermierii si comunitatile rurale, este lider al dezvoltarii durabile a agriculturii UE si reflecta ambitia UE legata de grija pentru mediu si actiunile climatice.

Jyrki Katainen, vicepresedinte pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Politica agricola comuna este una dintre politicile noastre de baza si influenteaza viata tuturor europenilor. Aceste propuneri solide vor contribui la competitivitatea sectorului agricol, consolidându-i, in acelasi timp, sustenabilitatea. Prin noul model de performanta conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, in scopul de a spori eficacitatea politicii si a-i monitoriza mai bine rezultatele.”

Principalele elemente ale propunerilor Comisiei pentru modernizarea si simplificarea PAC sunt urmatoarele:

  1. Un nou mod de lucru: statele membre vor dispune de mai multa flexibilitate in ceea ce priveste utilizarea sumelor alocate, ceea ce le permite sa conceapa programe adaptate care sa raspunda in mod cât mai eficace preocuparilor fermierilor si ale comunitatilor rurale mai extinse.
  2. Mai multa echitate prin directionarea mai buna a sprijinului: platile directe vor constitui in continuare o parte esentiala a politicii, asigurând stabilitate si previzibilitate pentru fermieri, o prioritate fiind sprijinirea fermelor mici si medii.
  3. Ambitii mai mari privind actiunile ce vizeaza mediul si impactul asupra climei: schimbarile climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele si peisajele sunt toate cuprinse in obiectivele propuse la nivelul intregii UE.
  4. O mai buna utilizare a cunostintelor si inovarii: noul PAC va fructifica avantajele oferite de toate tehnologiile de ultima ora si de cele mai recente inovatii, ajutându-i astfel atât fermierii in munca lor, cât si administratiile publice; va fi alocat un buget de 10 miliarde euro din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare si inovare in sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltarii rurale si al bioeconomiei.

Etapele urmatoare

Obtinerea, in 2019, a unui acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget, precum si previzibilitatea si continuitatea finantarii, in beneficiul tuturor.

 Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene