Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Asociaţiile de companii pot consulta Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă, anunţă Consiliul Concurenţei

3 feb.

Asociaţiile de companii pot consulta Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă, anunţă Consiliul Concurenţei

„Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă de către asociaţiile de companii este acum disponibil, pe pagina web a autorităţii de concurenţă. Consiliul Concurenţei a elaborat ghidul cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte conformarea cu normele din domeniul concurenţei şi de a oferi sfaturi practice în acest sens”, a informat autoritatea de concurenţă.

De exemplu, documentul explică faptul că înfiinţarea asociaţiilor şi apartenenţa companiilor la astfel de asociaţii sunt perfect compatibile cu legislaţia din domeniul concurenţei, dar există riscul de a se crea un cadru propice pentru înţelegeri anticoncurenţiale.

Astfel, pentru concurenţi, participarea la activităţile asociaţiilor constituie un mod de a se întâlni în mod regulat şi de a discuta probleme legate de respectarea regulilor de etică profesională şi a standardelor de calitate, în funcţie de specificul fiecărui domeniu.

Chiar dacă aceste întâlniri sau discuţii au ca scop îndeplinirea obiectivelor asociaţiei, ele nu trebuie să conducă la coordonarea comportamentului comercial al firmelor membre ale asociaţiei.

Ca urmare, Ghidul cuprinde atât concepte specifice reglementărilor din domeniul concurenţei, cât şi o descriere a cazurilor tipice pentru care poate fi atrasă răspunderea asociaţiei. În acelaşi timp, documentul include exemple din practica Consiliului Concurenţei din România, dar şi a altor autorităţi de concurenţă, precum şi o serie de recomandări pentru evitarea încălcării legii.

Documentul cuprinde şi un set de recomandări pentru adoptarea şi implementarea programelor de conformare la nivelul asociaţiilor, precum şi modalităţile de sesizare a Consiliului Concurenţei în cazul unor posibile fapte anticoncurenţiale.

Aceasta este forma finală a ghidului, după ce au fost preluate observaţiile primite în perioada de consultare publică, precizează Consiliului Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă a publicat „Ghidul privind conformarea cu regulile de concurenţă”, care abordează diferite aspecte ce ţin de comportamentul individual al companiilor în vederea evitării încălcării reglementărilor din domeniul concurenţei.

 

Sursa: NEWS.RO