Telefon

0250-733449

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

90 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea

2 aug.

90 de ani de la înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea

Sâmbătă, 13 februarie 2016, la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, a avut loc festivitatea de aniversare a 90 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea. La eveniment, au luat parte aproximativ 200 de invitaţi, oficialităţi ca prefectul Dumitru Nicu Cornoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, primarii din localităţile Horezu, Ilie Fârtat, Băile Govora, Mihai Mateescu, Ocnele Mari, Petre Iordache, Lungeşti, Tiberiu Costea, Scundu, Dumitru Blejan, Budeşti, Ionel Vlădulescu.

Cu această ocazie, au fost premiate personalitățile care au contribuit la dezvoltarea economică a județului Vâlcea, precum și cele mai importante instituții locale de educaţie, colegiile naţionale „Alexandru Lahovary” şi „Mircea cel Bătrân”, pentru tradiţia şi rezultatele cu care s-au impus în dezvoltarea învăţământului vâlcean.

Au primit plachete aniversare firmele Vilmar, Cozia Forest, Băile Govora SA, ICSI şi Dan Tudor. Discursurile serii le-au aparţinut preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, Valentin Cismaru, preşedintelui CCI Dolj, Gabriel Vlăduţ, vicepreşedintelui CCI Vâlcea, Victoria Preda, de la Minet, prefectului Dumitru Nicu Cornoiu, fostului primar la Râmnicului, Sorin Zamfirescu, directorului USG Witold Urbanowsky şi ASR Principesa Maria.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea, Valentin Cismaru, a înmânat Alteței Sale Regale Principesa Maria placheta omagială pentru contribuția Casei Regale în constituirea Camerei de Comerț Vâlcea.

În discursul său, preşedintele CCI Vâlcea a menţionat: „ La 13 februarie 1926, s-a născut un act normativ care aducea Vâlcea ,din punct de vedere economic, acolo unde ar fi trebuit mereu să-i fie locul. Decretul semnat de Ferdinand ca o necesitate a recunoaşterii realităţii economice existente la poalele Carpaţilor, de-a lungul Oltului, este actul de înfiinţare a Camerei de Comerţ şi Industrie. Un petic din testamentul Regelui României Mari…

Ne place să credem ca reglementările de atunci au contribuit la creşterea economică a Vâlcii, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de schimburi cu Bucureştiul, cu întreaga Muntenie şi cu Ardealul prin Valea Oltului, în aşa fel încât să fim părtaşi la atingerea maximului pe care îl cunoaştem cu toţii în anul 1938. (…)

În anul 1989, calea istoriei adevărate s-a refăcut şi în această parte de lume. Este însă greu şi uneori încă de neînţeles pentru unii cum să lucreze în acest sistem. Eforturile, din păcate, eşuate de a şterge memoria conceptelor şi mentalităţilor comuniste au avut urmările pe care le percepem şi acum: lipsa de iniţiativă şi încredere, administraţii învechite, birocraţie extremă, conducători de instituţii lipsiţi de viziune, educaţie neperformantă etc.

Totuşi tăvălugul acestei noi realităţi a dărâmat multe dintre prejudecăţi, dovedind că, orice s-ar întâmpla, istoria are un curs inexorabil, aşa cum spuneam la începutul acestei intervenţii.

Trăim o rezolvare în evoluţie pozitivă a activităţilor economice cu rezultate palpabile în nivelul real de bunăstare a societăţii în ansamblu. Refacerea pe alte planuri a activităţii unor societăţi precum MW Drăgăşani, Vilmar, Wipro sau CIECH Uzina de Sodă Rm Vâlcea, iniţiativele private care au creat Diana , Boromir, Anabella, Sarcom, Avicarvil şi altele, sunt exemple indubitabile asupra viabilităţii unei economii care reface o punte peste ani, al cărei început a fost în anii ’20 ai secolului trecut.

Credem aşadar că tot ceea ce s-a întâmplat în anul 1926 prin înfiinţarea Camerei de Comerţ a Circumscripţiei Râmnic sub semnătura Regelui a fost cu adevărat un eveniment notabil cu urmări importante în destinul judeţului, probat cu miile de documente pe care le putem şi acum studia în arhive. Apariţia şi dezvoltarea unei economii de piaţă reale în Judeţul Vâlcea are ,cu siguranţă, rădăcini solide în ceea ce s-a întâmplat în acea perioada în ciuda derapajelor comuniste.

Cred că o dezvoltare reală nu poate fi făcută cu adevărat decât dacă ne decidem să respectăm trecutul, să ne redescoperim şi să ne urmăm tradiţiile şi, mai ales, să ne regăsim curajul de a renunţa odată pentru totdeauna să resuscităm monştrii ineficienţi şi anacronici lăsaţi moştenire de comunism.”