Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Fondurile europene – oglinda neputintei noastre

7 iun.

Fondurile europene – oglinda neputintei noastre

Propunerea Comisiei Europene de suplimentare cu 2,2 miliarde de euro a fondurilor de coeziune alocate Romaniei – 8% in plus fata de actualul buget – este o veste buna doar daca intoarcem spatele realitatii pe care o reflecta. Romania a primit si in 2014 o crestere de 18%, dar a absorbit pana acum doar o zecime din fondurile alocate. UE ne pune la dispozitie bani mai multi pentru ca suntem saraci, insa nu vrem ori nu ne pricepem sa-i folosim.

Romania este una din beneficiarele proiectului de buget european pentru perioada 2021-2027, la capitolul fonduri de coeziune, care sunt destinate reducerii diferentelor de dezvoltare intre statele membre. Acest important pilon bugetar, al doilea ca pondere dupa Politica Agricola Comuna, reprezinta peste o treime din cheltuielile la nivel european si urmeaza sa fie amputat cu 10%. Chiar si in aceste conditii, Comisia Europeana propune o majorare pentru Romania de la 25 miliarde euro, cat ne revine in exercitiul financiar 2014-2020, la 27,2 miliarde euro. si Bulgaria si Grecia primesc in plus cu 8%, Italia cu 6,4% si Spania cu 5%.

Principalele perdante sunt tarile Grupului de la Visegrad: descresterea in cazul Cehiei si Ungariei este de 24%, pentru Polonia de 23%, iar pentru Slovacia de 22%. Se confirma, asadar, tendinta redirectionarii fondurilor dinspre estul Europei spre zona sudica, mai afectata de criza economica. S-a speculat ca ar fi vorba de o sanctionare de catre Bruxelles a euroscepticilor de la Visegrad pentru atacurile la adresa statului de drept si pentru lipsa lor de solidaritate in criza refugiatilor.

Discutia persista, chiar daca Günther Oettinger, comisarul german pentru bugetul european, a explicat in Parlamentul European ca aceste tari figureaza cu mai putini bani in propunerea de buget pentru ca „au devenit mai competitive si au crescut economic”.

E probabil, insa, ca respectiva conditionalitate, a regresului democratic, sa conteze in balanta negocierilor ce urmeaza pentru adoptarea bugetului de catre Parlamentul European si Consiliu. Mai ales ca exista guverne occidentale in continuare nemultumite de impartirea bugetului. Ar trebui sa fie un avertisment pentru cei care s-au felicitat la Bucuresti, zilele acestea, pentru ceea ce au prezentat a fi o reusita romaneasca.

 Sursa: Adevarul.ro