Microintreprinderile vor fi suspuse unor noi reguli care vor intra in vigoare din 1 ianuarie 2014: se vor schimba conditiile de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor, dar si baza de impozitare a veniturilor obtinute de acestea. OUG nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013.
Astfel, vor putea fi incadrate in categoria microintreprinderilor si firmele care realizeaza venituri din consultanta si management, atata timp cat ele nu depasesc 20% din veniturile totale. In cazul in care o microintreprindere realizeaza venituri din consultanta peste acest prag, aceasta isi va pierde statutul de microintreprindere si va trece la impozitarea pe profit.
Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand ii considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal”.
In prezent, Codul fiscal stabileste ca firmele care realizeaza venituri din jocuri de noroc, consultanta si management nu pot fi microintreprinderi. Ca urmare a noilor dispozitii va fi modificata si aceasta regula, astfel incat nu vor putea fi microintreprinderi doar firmele care obtin venituri din jocuri de noroc, se precizeaza in OUG nr. 102/2013.
In plus, este introdusa o noua conditie pe care firmele care vor sa devina microintreprinderi trebuie sa o indeplineasca in mod obligatoriu. Mai exact, acestea trebuie sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.
Totodata este mentinut plafonul de venituri impozabile la 65.000 de euro.
Baza de impozitare a microintreprinderilor, modificata
Pe langa aceste modificari, noile dispozitii cuprind schimbari si in privinta bazei de impozitare a microintreprinderilor. Pe de o parte, se scad din baza impozabila veniturile din subventii, indiferent de natura acestora. In prezent, Codul fiscal specifica in mod clar ca doar veniturile din subventii de exploatare se scad din baza impozabila a impozitului pe venit.
De asemenea, dispozitiile care se vor aplica din 1 ianuarie 2014 introduc noi categorii de venituri care se scad din baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Este vorba despre:
Insa pe de alta parte, la baza impozabila se vor adauga urmatoarele venituri:
Cum sunt impozitate in prezent microintreprinderile?
Codul fiscal stabileste ca microintreprinderile datoreaza la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate. Mai exact, cota de impozitare de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului.
Conditiile pentru a avea statutul de microintreprindere
Potrivit Codului fiscal, la momentul de fata, microintreprinderile sunt acele societati comerciale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
De la 1 februarie toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit. Ulterior, incepand cu 1 iunie, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minimum 25.000 de euro. In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.