Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Optimizarea fiscala presupune orice masura care reduce costurile fiscale ale unei firme, dar in limita legii. Mai exact, prin optimizare, societatile aplica facilitatile fiscale existente si prevederile favorabile din legislatie, cu conditia insa de a respecta legea. Totusi, optimizarea fiscala presupune si anumite riscuri la care contribuabilii se pot expune.

Optimizarea fiscala este un concept mai care include orice masura care poate avea ca efect reducerea/eficientizarea sarcinii fiscale, conform firmei de consultanta Schoenherr Tax.

Totodata, optimizarea fiscala presupune respectarea legii si include orice masura imediata de natura sa reduca costurile fiscale aferente unei operatiuni/tranzactii specifice.

La randul sau, Deloitte Romania explica faptul ca optimizarea fiscala implica identificarea mijloacelor prin care o companie poate beneficia de facilitatile fiscale sau alte prevederi favorabile din legislatie pentru afacerea sa.

Scopul unei optimizari fiscale este acela de a beneficia de facilitatile fiscale existente si de prevederile favorabile din legislatie, ceea ce conduce la diminuarea impactului fiscal in mod legal.

In schimb, BDO Romania este de parere ca optimizarea fiscala este mai degraba o expresie decat un proces sau o tehnica determinata. In opinia sa, optimizarea fiscala reprezinta intelegerea temeinica a afacerilor clientului, respectiv ale contribuabilui, a mecanismelor si a limitarilor sale si gasirea acelor trasee oferite atat de legislatia fiscala locala, cat si de cea internationala care sa conduca la o reducere a impactului financiar pe care taxele o au asupra acelei afaceri.

Efectul optimizarii fiscale nu ar trebui sa fie doar reducerea cuantumului taxelor, ci si amanarea exigibilitatii lor pe cat posibil, astfel incat compania sa reduca sau sa gestioneze mai bine impactul fluxului de numerar.

Ce pot optimiza fiscal IMM-urile?

Intreprinderile mici si mijlocii pot face actiuni de optimizare fiscala pentru toate taxele. IMM-urile au posibilitatea de a beneficia de facilitatile fiscale generale, ca de exemplu:

"Desi numeroase, aceste faciltati fiscale sunt din pacate prea putine pentru o reducere eficienta a taxelor. In plus, daca legislatia interna nu ofera suficiente solutii, atunci putem apela la legislatia internationala, care inca mai contine cateva mecanisme de rearanjare a activitatilor la nivel global astfel incat sa se reduca la minim impactul fiscal", este de parere BDO Romania.

Nu in ultimul rand optimizarea fiscala se poate realiza in mod indirect prin rearanjarea traseelor comerciale sau a modului de facturare, actiuni care pot fi facute numai dupa o temeinica analiza operationala a activitatii respective.

De asemenea, Deloitte sustine ca in zona optimizarilor fiscale, putem vorbi de aplicarea facilitatilor fiscale existente in masura in care toate conditiile prevazute de legislatie sunt respectate.

Printre exemple se numara deducerea suplimentara de 50% a cheltuielilor eligibile din activitatea de cercetare-dezvoltare sau neimpozitarea veniturilor obtinute de personalul IT.
"Un alt exemplu ar fi acela al unei companii profitabile, care are in vedere achizitionarea unor echipamente cu o valoare semnificativa. Pentru aceasta companie, orice modalitate de a finanta investitia este bine venita. Aplicand metoda de amortizare accelerata, compania are posibilitatea de a deduce in primul an de functionare 50% din valoarea acestor echipamente. Astfel, se diminueaza impozitul pe profit datorat de catre societate in anul in care presiunea financiara este mai ridicata ca urmare a investitiei".

Totodata, Schoenherr Tax precizeaza ca optimizarea fiscala este un concept mai general care poate include orice masura concreta de eficientizare a sarcinii fiscale intr-un anumit context.

Spre exemplu, optimizarea fiscala poate presupune: vanzarea creantelor neperformante catre vehicule specializate atunci cand se estimeaza ca sansele de recuperare sunt mici in raport cu eforturile, divizare versus transfer contractual al unei afaceri, finantare intra-grup in euro versus finantare in moneda nationala, TVA la incasare versus regimul standard de TVA.

Indiferent de masurile aplicate, optimizarea fiscala presupune, din punctul de vedere BDO Romania, parcurgerea mai multor etape, dintre care:

Specialistul BDO a adaugat ca nu exista un termen in sine referitor la cand ar trebui aplicata optimizarea fiscala, ci aceasta vine la pachet cu prima zi de functionare a companiei respective, insa trebuie sa se incadreze in prevederile legale.

"Optimizarea fiscala este un process continuu pentru ca ofera un avantaj cert in termeni de competitivitate prin reducerea impactului fluxurilor de numerar si redirectionarea acestui flux catre investitii, etc".

Principalul avantaj al optimizarii fiscale il reprezinta optimizarea fluxurilor financiare si redirectionarea unor fluxuri care inainte de optimizarea fiscala erau dedicate taxelor catre investitii.

Riscurile optimizarii fiscale

Riscul cel mai des intalnit in optimizarea fiscala este acela al interpretarilor arbitrare ale inspectorilor fiscali fata de actiunile care conduc la reducerea impactului fiscal pe care companiile le fac, a subliniat BDO Romania.

Pe de alta parte, exista si un risc inerent ca acea actiune de optimizare fiscala sa fie supusa diverselor interpretari din partea Fiscului avand in vedere proverbiala neclaritate a legislatiei fiscale romanesti.

Totusi, atata timp cat pirgihiile folosite sunt legale, corecte si utilizate cu moralitate si cu simt civic, nu se pune problema evaziunii fiscale.

"In situatia in care interpretarea organelor fiscale in cadrul unui control ar fi diferita, o societate trebuie sa fie capabila sa justifice existenta unei substante economice (rationamentul si scopul economic si comercial din spatele tranzactiei desfasurate). Modalitatea de a demonstra acest lucru depinde de la caz la caz".

Optimizarea fiscala este un drept legitim al oricarui contribuabil atata timp cat acestia nu abuzeaza de si nu fraudeaza legea fiscala.

Totusi, fiecare caz in parte trebuie analizat concret pentru a identifica care sunt mijloacele prin care se poate sustine o operatiune/tranzactie in fata autoritatilor fiscale. Solutii universal valabile nu exista,  dar este esential sa se poata demonstra ca fiecare operatiune/tranzactie are un scop comercial si ca partile implicate au din punct de vedere economic capacitatea de a-si exercita in mod real rolul pe care si-l asuma in contracte.

sursa www.avocatnet.ro