Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Regulile privind recuperarea sumelor din sponsorizari, acte de mecenat si burse private au fost schimbate de la inceputul acestui an, printr-o OUG, care a modificat Codul fiscal. 

Conform Codului fiscal, acei contribuabili care fac cheltuieli de sponsorizare si/sau mecenat si acorda burse private, toate fiind nedeductibile, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in urmatoarea limita minima:

Potrivit OUG nr. 102/2013, prin care a fost modificat Codul fiscal, de la inceputul acestui an, pentru situatiile in care reglementarile contabile nu definesc cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor.

Astfel, conform HG nr. 77/2014, care, de asemenea, a clarificat Codul fiscal tocmai pentru modificarea introdusa prin OUG nr. 102/2013, daca reglementarile contabile aplicabile nu definesc "cifra de afaceri", aceasta cuprinde veniturile din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii din care se scad sumele reprezentand reduceri comerciale acordate si se adauga subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri. Aceasta regula li se aplica contribuabiliilor care aplica reglementarile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara (IFRS), cu exceptia institutiilor de credit – persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit – persoane juridice straine.

Totodata, prin HG nr. 77/2014, se reglementeaza ca, pentru institutiile de credit, persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit – persoane juridice straine, "cifra de afaceri" cuprinde:

In schimb, conform HG nr. 77/2014, pentru institutiile prevazute la art. 2 lit. a) – d) din Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2011 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, "cifra de afaceri" cuprinde:

In ce mod se reporteaza un contract de sponsorizare in valoare de 15.000 de lei

Sumele acordate ca sponsorizari, pentru acte de mecenat si ca burse private care nu sunt scazute din impozitul pe profit se pot reporta in urmatorii 7 ani consecutivi, se precizeaza in OUG nr. 102/2013. De asemenea, recuperarea sumelor se efectueaza in ordinea inregistrarii, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

In HG nr. 77/2014, autoritatile fiscale dau un exemplu de calcul care clarifica modul in care contribuabilii trebuie sa scada din impozitul pe profit datorat cheltuielile reprezentand sponsorizarea.

Astfel, un contribuabil platitor de impozit pe profit devine sponsor printr-un contract de sponsorizare, incheiat conform legii privind sponsorizarea. Acest contract are ca obiect o suma de 15.000 lei, care este incheiat in data de 2 noiembrie 2014, iar plata se efectueaza in aceeasi luna.

De asemenea, la calculul profitului impozabil pentru anul 2014, acest contribuabilul prezinta urmatoarele date financiare, se scrie in HG nr. 77/2014:

Atentie! Totalul cheltuielilor reprezinta 860.000 de lei.

In aceste conditii, calculul profitului impozabil pentru anul 2014 este urmatorul:

Apoi, impozitul pe profit inainte de scaderea cheltuielii cu sponsorizarea este urmatorul:

Avandu-se in vedere conditiile de deducere prevazute in Codul fiscal, prin aplicarea limitelor, valorile sunt:

Prin urmare, suma de scazut din impozitul pe profit este 3.006 de lei.

Astfel, pentru anul 2014, impozitul pe profit datorat este de:

Dupa aceste calcule, suma care nu s-a scazut din impozitul pe profit, respectiv 11.994 lei, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestei sume se va efectua, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, se mai precizeaza in HG nr 77/2014.