Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

De la mijlocul lunii ianuarie, painea, precum si alte produse de panificatie, vor putea avea orice cantitate doreste operatorul economic. Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca produsele de panificatie pot avea orice gramaj. De asemenea, conform noilor reguli, produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti, cu exceptia E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant in industria alimentara.

Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmand sa intre in vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

 

Produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti

Conform recentului ordin, produsul de panificatie este cel obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare iodata, cu sau fara enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fara alte adaosuri. Exceptie de la aceasta definitie fac produsele de panificatie cu umpluturi.

In plus, produsele de panificatie sunt painea, cornurile, chiflele, batoanele, minibaghetele, franzelutele, impletiturile etc, potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013.

In prezent, o definitie asemanatoare este data doar painii, conform Ordinul ANPC nr. 165/2011, care este considerata produsul de panificatie obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare, cu sau fara alte ingrediente – enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici. 

De la 15 ianuarie 2014, aditivi alimentari si auxiliari tehnologici folositi, precum si enzima alimentara utlizata pentru produsele de panificatie trebuie sa indeplineasca prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari.

Astfel, aditiv alimentar inseamna orice substanta care, in mod normal, nu se consuma ca aliment in sine si nu se utilizeaza ca ingredient alimentar caracteristic, cu sau fara valoare nutritiva, si a carei adaugare deliberata, in scop tehnologic, in produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat sau se poate considera in mod rezonabil ca ar putea avea ca rezultat, transformarea sa sau transformarea produselor sale secundare, in mod direct sau indirect, intr-o componenta a produselor alimentare in cauza.

Astfel, conform recentului act normativ, nu se va admite prezenta in compozitia produselor de panificatie a colorantilor, cu exceptia E 150 a-d, respectiv zaharuri si melase caramelizate, la painea din malt, de la mijlocul lunii ianuarie 2014.

E 150 este cel mai utilizat colorant din industria alimentara, care se gaseste in patru forme:

 

Pretul produselor de panificatie neambalate trebuie afisat in lei per bucata si per kilogram

Potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013, la comercializarea produselor de panificatie neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii economici vor fi obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

Totusi, produsele de panificatie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilitatii minimale, avand in vedere ca, prin natura lor, sunt comercializate in 24 de ore de la fabricatie, conform Ordinului ANPC nr. 392/2013.

In plus, pentru produsele de panificatie neambalate se modifica, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, scaderile care sunt acceptate pentru cantitatile nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate.

Astfel, in functie de cantitate, se accepta urmatoarea scadere maxima a cantitatii pentru 24 de ore:

Pentru produsele de panificatie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum si pentru produsele provenite din tari membre ale UE sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate stabilite de producatori sau valabile legal in acele tari, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializeaza produsele, potrivit actului normativ adoptat recent.

 

Produsele ambalate trebuie sa aiba pe eticheta conditiile de depozitare

Conform recentului ordin ANPC, produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

De asemenea, la comercializarea produselor de panificatie ambalate, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:

 

Daca nu se respecta conditiile igienico-sanitare, ANPC informeaza autoritatile responsabile

Potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013, produsele de panificatie se comercializeaza in unitati autorizate, cu respectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare.

Astfel, in cazul magazinelor generale, produsele de panificatie se comercializeaza in zone de expunere individualizate.

In plus, in cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, ANPC informeaza institutiile responsabile cu atributii in domeniu.

De altfel, ANPC efectueaza, lunar, si/sau ori de cate ori se impune, controale pe piata, conform recentului act normativ