Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Sinteză legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 21 – 27 februarie 2022

28 feb.

Sinteză legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 21 – 27 februarie 2022

 De mâine, relaționarea cu Fiscul se mută online. De la 1 martie 2022, firmele, PFA-urile și profesioniștii vor fi obligați să aibă un cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) pentru a mai putea relaționa cu ANAF-ul, deci inclusiv pentru a depune declarații fiscale. Având în vedere că autoritățile n-au dat până acum niciun semn că ar putea interveni vreo amânare a termenului, vă spunem principalele aspecte de reținut în acest context.

 Modificările la Legea evaziunii: Condamnații pentru neplata dărilor cu reținere la sursă nu vor mai putea fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanți de societăți. Interdicția de a mai înființa sau reprezenta societățile după condamnarea pentru evaziune fiscală deja este prinsă în Legea 241/2005.

 Ziua liberă pentru autorecenzare: Peste aproximativ patru săptămâni, angajatorii vor primi primele cereri din partea salariaților pentru acordarea zilei libere plătite pentru completarea online a chestionarului de recensământ. În acest context, vă spunem cum trebuie evidențiată, de către angajator, ziua liberă pentru autorecenzare, având în vedere că liberul nu se trece în Revisal.

 Reminder: În 2022, ONG-urile își declară și achită impozitul pe profit până la 25 iunie. Inclusiv ONG-urile profită în 2022 de termenul unic temporar stabilit de autorități pentru declararea și plata impozitului pe profit. Astfel, în loc să facă aceste lucruri până la 25 februarie, așa cum se întâmpla de obicei, ONG-urile pot să respecte termenul stabilit pe 25 iunie.

 Proiecte ale Ministerului Mediului: Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, din iulie se va trece la depunerea exclusiv online a declarației de mediu. Trecerea stabilită inițial pentru ianuarie 2020 a fost amânată de mai multe ori, însă nu prin act normativ, ci prin anunțuri date succesiv de Administrația Fondului pentru Mediu. Pentru a se aplica de la 1 iulie 2022, proiectul de ordin mai trebuie doar aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
+ Fondul pentru mediu: Noi obligații și amenzi pentru firme în legătură cu Fondul pentru mediu apar într-un proiect de OUG care, după oficializare, va aduce o serie de modificări la obligațiile firmelor. Mai exact, sunt prevăzute sancțiuni pentru cele care au obligația să folosească Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deșeurilor (SIATD) dar nu o fac, iar contribuțiile ce trebuie plătite către Fondul de mediu vor fi aplicabile mai multor firme decât în prezent..

 Declararea beneficiarilor reali: S-a introdus un „moment zero” pentru firmele înființate înainte de 21 iulie 2019. Companiile înființate înainte de 21 iulie 2019 au fost obligate să depună o (primă) declarație cu beneficiarii lor reali până la 21 iulie 2020. Însă, din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul a amânat succesiv termenul-limită, acesta fiind stabilit acum la 90 de zile de la terminarea stării de alertă. Totuși, recent s-a introdus un „moment zero” pentru aceste firme, stabilindu-se că obligația se consideră îndeplinită dacă au depus cel puțin o declarație de beneficiar real (alta decât cea inițială) după data de 21 iulie 2019.
  
 Șefa ANAF: Trecerea la MF a activității de soluționare a contestațiilor fiscale va fi finalizată la termenul fixat, a confirmat recent Mirela Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală – mai exact, până la finele lunii martie.

 Programul de Promovare a Exporturilor: Promovarea produselor și serviciilor românești în străinătate se va putea face cu bani de la stat, în urma oficializării unei serii de măsuri ce fac Programul de Promovare a Exporturilor mai accesibil pentru firme. Menționăm că una dintre schimbările aduse programului (poate cea mai importantă) este eliminarea intermediarilor, pentru plata cărora se foloseau sume mari din bugetul acestuia.

 2022, an istoric pentru taxele indirecte: Implementarea SAF-T, e-Factura și e-Transport va avea un impact direct în colectarea TVA, iar contribuabilii trebuie să se adapteze rapid, spun specialiștii de la EY România.