Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 8 – 14 noiembrie 2021
→ Cazierul contravențional: Din 2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului înregistrează neregulile comise de firme în raport cu legislația de protecția consumatorilor într-un document numit cazier contravențional. Scopul acestui cazier este acela ca, în cazul în care firma respectivă greșește din nou, sancțiunile să nu se repete și să crească gradual. Iată cum ține ANPC evidența firmelor care încalcă legea, ca să le aplice sancțiuni mai dure.
→ Noutăți fiscale 2022: Relația cu Fiscul pe administrare, controale și contestații se va schimba pentru firmele care trec, de la 1 ianuarie, în categoria marilor contribuabili.
→ Audit intern: Ce firme au obligația de a-și organiza activitatea de audit intern, pentru a evita o amendă de până la 100.000 de lei. Obligația de auditare internă se aplică tuturor firmelor supuse auditului statutar care fie îndeplinesc, timp de două exerciții financiare consecutive, criteriile de mărime prevăzute de lege, fie fac parte din categoria entităților de interes public pentru care există această obligație.
→ Inspecții fiscale: Controalele fiscale se axează în perioada asta pe plățile fragmentate de dividende sau gestionarea deșeurilor, însă tematica inspecțiilor este mai amplă de-atât. Iată la ce trebuie să aibă grijă acum societățile, potrivit specialiștilor, în cazul unei potențiale inspecții fiscale.
→ Debirocratizare: Introducerea treptată de noi raportări către stat ar putea fi echilibrată, în viitor, prin eliminarea unor declarații vechi, spun specialiștii, apreciind că acest lucru va fi posibil în urma digitalizării activității Fiscului, care va permite statului accesul în timp real la o mulțime de informații despre activitatea firmelor.
→ Contribuția pentru fondul de handicap: În contextul în care contribuția pentru fondul de handicap este o povara financiară pentru multe dintre companiile românești, vă spunem că firmele care angajează persoane cu dizabilități primesc peste 2.000 lei de la stat timp de 12 luni.
→ Avocat general CJUE: Mutarea unui angajat care a dobândit o dizabilitate ce îl face inapt pentru funcția deținută este obligatorie doar dacă există un post vacant, potrivit, apreciază avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, Athanasios Rantos. Opinia a fost exprimată vizavi de o speță în care a fost solicitată opinia CJUE, ce viza concedierea unui salariat care s-a îmbolnăvit în timpul detașării la o altă firmă pentru specializare, ulterior fiind declarat inapt, mutat pe alt post iar în cele din urmă concediat.
→ Gărzile în regim de permanență: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a arătat, într-o speță soluționată recent, cum trebuie apreciate situațiile în care lucrătorii reclamă constrângeri semnificative în gestionarea timpului liber. Mai exact, Curții i-a fost cerut să trimită instanței irlandeze indicații pentru ca aceasta din urmă să poată aprecia dacă salariatul ce contesta în instanță situația sa și nerecunoașterea permanențelor ca timp de lucru chiar este supus un constrângeri majore în timpul acelor permanențe, de natură a afecta însăși ideea de repaus necesare între perioadele de muncă.
→ Reminder: Teoretic, finanțarea participativă a afacerilor e valabilă deja în România de miercurea trecută. Practic, normele de aplicare lipsesc. Începând din 10 noiembrie, regulamentul european privind finanțarea participativă a afacerilor (crowdfunding) se aplică direct în toate statele membre UE, deci și în România, însă la noi acest lucru nu este încă posibil din cauza situației politice actuale. Astfel, mecanismul va deveni funcțional cu întârziere.