Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 25 – 31 octombrie 2021

2 nov.

Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 25 – 31 octombrie 2021

 Agenda lunii noiembrie: La ce să fie atente firmele în următoarele săptămâni. Ultima lună de toamnă din 2021 va veni, teoretic, cu operaționalizarea sistemului național de facturare electronică, dar și cu un cadru legal european unic pentru finanțările participative pentru afaceri și termenul final pentru conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare al Fiscului.
+ Relații de muncă: Modificările importante din octombrie pe care trebuie să le știe angajatorii

 Oficial: Ajutorul pentru plata facturilor la curent și gaze va fi mai mare și se va extinde și la IMM-uri și profesioniști. Legea care a modificat mecanismul de compensare a facturilor consumatorilor casnici la electricitate și gaze naturale în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.036 din 29 octombrie 2021. Concret, compensația a fost majorată și a fost extinsă lista beneficiarilor prin adăugarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), a profesioniștilor, spitalelor etc.

 Decontarea șomajului tehnic: Cum poți cere în noiembrie banii de șomaj tehnic de la stat pentru octombrie. Din moment ce șomajul tehnic subvenționat de stat a fost reintrodus începând din octombrie 2021, angajatorii pot solicita bani de la stat de la 1 noiembrie pentru indemnizațiile aferente lunii octombrie, ceea ce înseamnă că taxele aferente vor trebui declarate și plătite abia în decembrie. Atașat articolului găsiți modelele documentelor care trebuie depuse în acest scop.
În situația angajaților cu mai multe contracte, firmele ar trebui să obțină de la aceștia informații suplimentare pentru acordarea corectă a indemnizațiilor, ceea ce, în realitate, ar putea fi destul de greu, pentru că ar avea nevoie de informații „sensibile” de la angajați, pe care aceștia ar putea ezita să le ofere.

Premieră în piața muncii: Salariații carantinați vor avea concedii medicale plătite, chiar dacă ele se vor suprapune, precizează specialiștii de la EY Romania. Astfel, în cazurile în care un asigurat este obligat să stea în carantină prelungită peste 14 zile din cauza altor îmbolnăviri din familie, iar zilele de concediu medical pentru acest lucru sunt acordate în continuarea primelor, salariații vor avea dreptul la o indemnizație calculată începând cu prima zi de concediu până în ultima zi de incapacitate de muncă.

Telemunca&SSM în contextul Covid-19: Care sunt riscurile psihosociale ale „noii munci normale”. Securitatea și sănătatea în muncă nu vizează doar sănătatea fizică a salariaților, cum probabil o văd cei mai mulți angajatori, ci ține cont și de sănătatea lor mintală. Agenția Europeană pentru SSM atrage atenția că, deși telemunca a permis afacerilor să funcționeze în parametri oarecum normali în ultimul an și jumătate, pandemia de COVID-19 a expus salariații, pe lângă riscurilor de afecțiuni musculoscheletice, și la probleme legate de sănătate psihică.

 Start la înființarea grupurilor de impozit pe profit: ANAF a publicat versiunea electronică a formularului 173, făcând astfel operațională procedura de implementare și administrare a grupurilor de impozit pe profit, care a fost oficializată în august 2021. Potrivit Codului fiscal, consolidarea fiscală la impozitul pe profit poate fi aplicată începând din 2022, dacă există firme care să ceară online intrarea în sistem până mâine.

 Finanțări: Începând de vineri, firmele și PFA-urile pot cere cere finanțări nerambursabile pentru afaceri neagricole în mediul rural prin intermediul a două programe de finanțare. Sumele ce pot fi accesate sunt nerambursabile și pot ajunge până la 200.000 de euro.

 CCR: Individualizarea amenzilor penale pentru persoanele juridice în funcție de cifra de afaceri este neconstituțională. Curtea Constituțională a declarat recent neconstituțională sintagma „cifra de afaceri” din articolul ce tratează stabilirea amenzilor penale pentru că nu este definită și nu ar fi normal ca aceasta să fie împrumutată legislativ din zona fiscal-contabilă pentru persoanele juridice. Efectul deciziei e că instanțele nu se vor mai putea folosi de criteriul cifrei de afaceri în individualizarea pedepsei amenzii.

 ÎCCJ: Constructorii pot încerca să obțină intrarea în legalitate și după depășirea termenului inițial, aplicat odată cu amenda, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Altfel spus, autoritățile nu ar trebui să le bareze încercarea de a intra în legalitate doar pentru că termenul dat în autorizația de construire a expirat. Decizia a venit în contextul în care judecătorii români nu au avut un punct de vedere unitar cu privire la situațiile în care cel amendat nu cere sau nu finalizează obținerea autorizației în termenul impus de autorități prin procesul verbal de contravenție.

 A apărut lista datornicilor la Fisc în trimestrul al treilea din 2021. Afișarea listei este o obligație ce trebuie îndeplinită de ANAF până la sfârșitul primei luni de după trimestrul ce tocmai s-a încheiat.

 Procedurile de recuperare a datoriilor ar trebui luate în calcul încă de la încheierea contractelor între firme, au atras atenția specialiștii în cadrul unei conferințe organizate recent de avocatnet.ro. Dacă nu acordă atenție detaliilor contractuale, o firmă ar putea ajunge în imposibilitatea de a apela, spre exemplu, la procedura ordonanței de plată pentru recuperarea unei anumite datorii, fiind pusă în situația ca speța să ajungă în fața instanței sau chiar să nu reușească să mai recupereze datoria din cauza lipsei anumitor informații esențiale din contractul încheiat cu debitorul.
Cea mai bună cale de recuperare a datoriilor de la partenerii de afaceri e cea amiabilă, au mai subliniat specialiștii cu aceeași ocazie.