Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

IMM-urile ar putea accesa credite de pana la 5 milioane lei, garantate de stat in proportie de 50%

9 oct.

IMM-urile ar putea accesa credite de pana la 5 milioane lei, garantate de stat in proportie de 50%

Dupa programul "Mihail Koglaniceanu", Ministerul Finantelor intentioneaza sa introduca o noua schema de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM). Potrivit unui proiect de act normativ lansat recent in dezbatere publica de MFP, IMM-urile ar putea lua credite de maximum cinci milioane de lei, garantate de stat in proportie de 50% din valoarea finantarii, insa numai pentru finantarea capitalului de lucru. Totusi, pentru a obtine imprumutul firmele nu trebuie sa aiba restante la stat si, mai mult decat atat, trebuie sa constituie o ipoteca mobiliara.

La sase luni dupa ce au inceput inscrierile in programul "Mihail Kogalniceanu", Ministerul Finantelor vine cu o noua schema de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii, care sa le faciliteze accesul la fonduri, in conditiile in care bancile acorda din ce in ce mai greu credite pentru aceasta categorie de firme.

In acest sens, MFP a publicat, recent, pe pagina sa de internet un proiect de ordonanta de urgenta privind Programul de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi mici si intreprinderi mijlocii.

Potrivit acestui proiect, urmeaza sa fie lansat un program prin care IMM-urile vor putea obtine credite garantate de stat in proportie de 50%. Mai exact, IMM-urile vor putea contracta un credit de maximum 5.000.000 lei pentru capital de lucru, pe o perioada de pana la doi ani, care va fi garantat de stat in proportie de 50% din valoarea finantarii.

“Perioada si modalitatea de rambursare a creditelor este stabilita de institutia de credit care a acordat creditul conform normelor interne ale acesteia”, se precizeaza in documentul lansat in dezbatere publica.

Dispozitiile propuse de MFP precizeaza ca perioada de creditare poate fi prelungita pana la un an, iar in aceasta perioada imprumutul va fi rambursat in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a proiectului de ordonanta.

Garantiile pentru imprumuturile contractate de firme urmeaza sa se acorde in limita unui plafon de doua miliarde de lei, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

De asemenea, programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri urmeaza sa se desfasoare pe o perioada de trei ani de la intrarea in vigoare a normelor de aplicare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Totusi, pentru obtinerea imprumutului garantat de in procent de 50% de catre stat, IMM-urile au si unele obligatii.

Potrivit proiectului de ordonanta, IMM-urile se obliga sa constituie, in favoarea statului roman reprezentat prin MFP, o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, valabila pana la achitarea creditului contractat.

Contractul de ipoteca mobiliara urmeaza sa fie inscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) de catre banca finantatoare, care va primi un mandat special in acest sens.

In continuare, intre institutia de credit finantatoare, IMM si MFP se va incheia o conventie prin care se va stabili ca banca, fara consimtamantul firmei, va urma instuctiunile prin care ministerul dispune de sumele aflate in cont.

Mai mult decat atat, administratorii si actionarii/asociatii care detin cel putin 50% din capitalul firmei care contracteaza imprumutul, precum si intreprinzatorul persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent, in calitate de fideiusor (n.r. – persoana care garanteaza pentru cineva, obligandu-se sa ii plateasca datoriile), vor garanta cel putin un angajament personal creantele rezultate din plata garantiilor acordate de FNGCIMM in numele si in contul statului.

Atentie! Contractele de fideiusiune sunt titluri executorii si au valoare de inscrisuri autentice, se arata in proiectul de act normativ.

 

Care sunt conditiile de eligibilitate?

Potrivit proiectul de act normativ, IMM-urile sunt eligibile in cadrul programului, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii:

  • nu se afla in dificultate conform liniilor directoare ale Comisiei Europen,(adica firmele aflate in dificultate nu sunt capabile, din resurse proprii sau cu fonduri pe care le pot obtine de la proprietarul/actionarii sau creditorii sai, sa opreasca pierderile care, fara interventia din exterior a autoritatilor publice, le vor condamna, aproape sigur, la iesirea din afaceri in termen scurt sau mediu);
  • nu se afla in litigiu, in calitate de parati, cu MFP si/sau institutia de credit partenera;
  • nu figureaza cu credite in baza de date a Centralei Riscurilor de Credit (C.R.C) sau figureaza cu credite care nu prezinta riscuri de rambursare;
  • nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati (C.I.P.);
  • impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei;
  • prezinta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale, care impreuna cu garantia de stat acordata prin program, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii;
  • au cel putin 3 ani de la infiintare si au realizat bunuri si/sau servicii si au intocmit bilanturi contabile in ultimele doua exercitii financiare consecutive incheiate;
  • nu inregistreaza restante la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului, IMM-urile din urmatoarele sectoare de activitate: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie, se arata in reglementarile propuse de MFP.

 

Guvernul va infiinta un fond pentru acoperirea riscurilor

Documentul aflat in dezbatere publica, stabileste ca pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garantiilor in cadrul programului, precum si pentru finantarea anuala a capitalului urmeaza sa se constituie un fond de risc pentru IMM-uri.

In momentul in care proiectul de act normativ va fi aprobat si se va constitui fondul de risc, sumele existente in fondul de risc pentru programul “Mihail Kogalniceanu” se vor transfera in noul fond, care va fi functional atat pentru programul “Mihail Kogalniceanu”, cat si pentru cel care acum se afla in dezbatere publica.

Mai exact, sumele existente in fondul de risc sunt destinate achitarii de catre MFP a obligatiilor de plata a valorii de executare a garantiilor catre banci.

 

Prevederile nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica. Puteti consulta proiectul lansat aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_IMM_03102013.pdf