Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Sinteză legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 7 – 14 noiembrie 2022

21 nov.

Sinteză legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 7 – 14 noiembrie 2022

 Finanțări: În momentul de față, există peste zece programe majore prin care firmele pot sau vor putea obține bani (de la stat sau de la bănci, cu ajutorul statului) pentru afacerile lor, în contextul crizei coronavirusului, al crizei ruso-ucrainene sau fără nicio legătură cu acestea două. Pentru câteva dintre ele înscrierile sunt în plină derulare, iar restul se află în pregătire la nivelul Guvernului.

 Venituri subdeclarate: ANAF a descoperit un domeniu în care majoritatea profesioniștilor nu-și declară integral veniturile. Urmează acțiuni preventive și apoi controale. Potrivit șefului ANAF, Lucian Heiuș, cabinetele stomatologice sunt cele pe care Fiscul își va concentra atenția în următoarea perioadă, pentru că s-a descoperit că în jur de 80% dintre profesioniștii din domeniul stomatologic își declară numai parțial veniturile.
 
 Proceduri fiscale în curs de actualizare: Conform unui proiect de ordin publicat joi de ANAF, procedurile celor două tipuri de eșalonări la plată vor fi adaptate la modificările legislative din anii recenți.
 
 Obligația de dotare cu mijloace de plată electronice: Comercianții și prestatorii trebuie să pună la dispoziție plata cu cardul chiar dacă clienții preferă să achite cu numerar?

 Noutăți în relația firmelor cu ANPC: De mâine, firmele pot cere să fie verificate de ANPC, iar dacă se descoperă nereguli nu vor fi amendate. Companiile interesate să fie verificate din propria inițiativă trebuie să trimită o cerere din care să reiasă denumirea, adresa sediului social și toate punctele de lucru (inclusiv a depozitelor) și specificul activității prestate la adresa de e-mail a comisariatului regional pentru protecția consumatorului pe raza căruia își au sediul social.

 Amenzile pentru comercianți: Implementarea cazierului comercial și de ce regimul sancționatoriu, la ora actuală, nu e tocmai suficient pentru a împiedica încălcările sistematice ale legii. Din toamna aceasta, avem un element de noutate în sistemul sancționator – cazierul comercial. În funcție de implementarea sa, am putea observa, pe termen mediu și lung, o îmbunătățire a respectării legii. Cât despre regimul sancționator, ar mai fi o corecție pe care legiuitorul ar putea să o facă și care ar aduce sancțiunile suferite de comercianți la un nivel superior.

 Black Friday: Din primăvară, comercianții care oferă reduceri au obligația să afișeze, pe lângă prețul redus, și cel mai mic preț practicat pentru respectivul produs în ultimele 30 de zile. Acest lucru este menit să scoată la iveală ofertele înșelătoare mai ales în această perioadă. În articol vă spunem regulile pentru afișarea reducerilor de preț și ce sancțiuni riscă comercianții care nu le respectă.
 
 Relații de muncă: Programele individualizate de muncă pot fi o soluție de compromis pentru angajatele care vor să se întoarcă mai repede din concediul de creștere. Dacă se înțeleg, angajata poate reveni la muncă, într-un program care să satisfacă nevoile ambelor părți, însă dacă angajatorul nu e de acord, e obligat acum și să spună de ce nu.
Interdicție de concediere în cazul angajaților care cer mutarea pe un post vacant mai bun. Ce amendă pot primi angajatorii și de ce e extrem de utilă motivarea refuzului.
+ Salariați cu mai multe joburi: Ce (nu) pot face angajatorii pentru a se asigura că salariații lor respectă obligația de nesuprapunere a programului de lucru în cazul CIM-urilor multiple.