Firmele ar putea avea un nou cod unic de identificare
Conform unui proiect de lege care modifica si completeaza Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, lansat luni in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei, firmele ar putea avea un nou cod unic de identificare. Concret, persoanele fizice si juridice inregistrate in registrul comertului vor avea si un identificator unic la nivel european EUID, care include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare, se mentioneaza in documentul citat.
Astfel, contribuabilii ar putea avea un nou cod unic pentru identificarea la nivel european, pe langa cele deja existente, respectiv numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala.
La inmatriculare/inregistrare, solicitantilor urmeaza sa li se elibereze certificatul de inregistrare, continand numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor, precum si, dupa caz, identificatorul unic la nivel european EUID si alte date, stabilite prin ordin al ministrului justitiei, se mentioneaza in proiectul de lege care modifica pe langa Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului si Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la niregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice.
Identificatorul unic ar putea fi introdus ca element suplimentar de control al fluctuatiilor reale ale activitatii agentilor economici, masurile propuse permitand identificarea profesionistilor activi, inclusiv in comunicarea dintre registrele comertului din statele membre, se arata in expunerea de motive a proiectului.
De asemenea, acest lucru vine in contextul in care, conform proiectului de lege, Registrul Comertului urmeaza sa se interconecteze cu registrele din statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi transpusa astfel in legislatia nationala Directiva 2012/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iunie 2012.
Potrivit documentului citat, registrul central al comertului si registrele comertului de pe langa tribunale urmeaza sa faca parte din sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene, denumit in continuare sistemul de interconectare a registrelor comertului. Acest sistem va fi constituit din registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene si platforma centrala europeana.
La nivel european, punctul de acces electronic la sistemul de interconectare va fi portalul european e-Justitie, iar la nivel national, punctul de acces electronic la sistemul de interconectare a registrelor comertului va fi registrul central al comertului, tinut de catre Oficiul National al Registrului Comertului, se arata in acelasi document.
Proiectul de lege stabileste ca prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si pe portalul de servicii online al acestuia ar putea fi disponibile gratuit urmatoarele informatii:
- denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
- sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
- numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;
- starea firmei.
Dispozitiile aflate in dezbatere publica mai stabilesc ca oficiul registrului comertului va primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, informatiile si documentele privind deschiderea si incetarea oricarei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolventa a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum si privind radierea acesteia din registru, in vederea inregistrarii din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, in registrul comertului, in care sunt inregistrate la sucursalele deschise de aceasta.
De asemenea, la randul sau oficiul registrului comertului va transmite, prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comertului, cu titlu gratuit, informatiile si documentele mentionate anterior referitoare la persoanele juridice inregistrate in Romania si care au infiintate sucursale in alte state membre ale Uniunii Europene, in vederea inregistrarii acestor date in registrul comertului.
In cazul in care persoana juridica din statul membru al Uniunii Europene a fost radiata din registru, oficiul registrului comertului va radia, din oficiu, cu titlu gratuit, sucursalele acesteia, imediat ce a primit informatiile si documentele in acest sens, se arata in proiectul de lege. Exceptie ar putea face sucursalele persoanelor juridice din statul membru al Uniunii Europene care au fost radiate din registru ca o consecinta a unei modificari a formei juridice a entitatii in cauza, a unei fuziuni sau divizari sau a unui transfer transfrontalier al sediului social.
Daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial, atunci dispozitiile sale referitoare la identificator unic la nivel european EUID ar urma sa se aplice din 7 iulie 2017.
Prevederile cuprinse in acest material nu se aplica momentan, ci se afla in stadiul de proiect .
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro până la data de 28.07.2014, inclusiv.