VEL PITAR – campioana economiei valcene in 2014
Vineri, 9 octombrie, Teatrul Anton Pann a fost gazda editiei 2014 a Galei Economiei Valcene. Ca-n fiecare an, tot ceea ce inseamna elita a economiei valcene si-a primit justa recunoastere pentru eforturile depuse. In mesajul sau din deschiderea Galei, Valentin Cismaru, presedintele CCI Valcea,
a rezumat situatia economica a judetului: „Astazi, implinim un sfert de secol de economie capitalista – 25 ani de economie de piata. Un astfel de bilant necesita cateva comentarii atunci cand privim un clasament al operatorilor economici valceni la asa o importanta aniversare. Fara indoiala, noi, cei de aici, avem certitudinea ca schimbarile au fost pozitive. Toti cei din clasament sunt entitati private aparute in acesti ani. Societati precum: Boromir Ind, Minet, Diana, Vel Pitar, Annabella si multe altele sunt azi cunoscute in toata tara drept ambasadori ai Valcii. Avem mandria ca 70 de firme valcene se regasesc in topul national, iar societati ca Vel Pitar, Vilmar, Sano Vita, Ciech Soda Romania SA (anterior USG), Annabella, Boromir Ind, Diana, Minet si inca alte 10 sunt pe primul, al doilea sau al treilea loc in acest top. In fata eforturilor depuse in acest sfert de secol si a acestor rezultate, nu putem decat sa ne declaram mandri.
In lumina acestor date, cred ca e momentul in care ar trebui sa incepem sa ne uitam cu mai putin interes la ceea ce vrea statul sa faca cu Oltchim, cu CET-ul sau cu carbunele. Tehnologiile se schimba esential, resursele energetice sunt tot mai ieftine iar sprijinul politicienilor pentru resuscitarea lor se dovedeste a fi iluzoriu.
E o realitate: in Valcea a venit tare din spate industria constructiilor de masini cu varful sau, cea care lucreaza pentru industria autoturismelor: Vilmar, MW Romania, Wipro Engineering SRL (anterior Hervil), Termorep, Metal Technics si altele. Pe de alta parte, tehnologia de varf pe care o promoveaza ICSI este singulara in Romania, dar cu perspective exceptionale, iar industria alimentara are un numar important de reprezentanti.
Asadar dupa cum vedeti, de aceasta data, incerc sa nu mai critic. Consider ca intamplarea fericita care aduce Faurecia in judetul Valcea cu circa 1600 de angajati incepand din februarie si care este cel de-al doilea producator mondial de componente auto poate reprezenta un nou inceput. Este, in sfarsit, un semnal pozitiv pentru investitiile straine si acest fapt ne-ar putea readuce pe primul loc in Oltenia in anii urmatori.”
Evenimentul a stat sub semnul colosului industriei de panificatie VEL PITAR care a castigat detasat marele Trofeu dupa o finala cu Avicarvil SRL, Boromir Ind SRL, Calimanesti Caciulata SA si Ciech Soda Romania SA.
Cu o cifra de afaceri de 305.238.335 RON si un numar de 2.433 angajati, Vel Pitar n-a avut practic nici o emotie pe drumul catre diploma suprema. Organizatorii galei au tinut neaparat sa premieze nu numai performanta si excelenta afaceristilor valceni, atatia cati au mai ramas ei, dar si anduranta si perseverenta lor, astfel ca o parte dintre distinctii s-au indreptat spre firmele care de sase ani incoace au ramas cocotate pe locurile fruntase ale acestei competitii.
Un capitol aparte al serii a fost premiul acordat primariei Budesti pentru atragerea investitiei Faurecia, unde este asteptata crearea celor 1600 noi locuri de munca. Primarul Gheorghe Mirea a urcat pe scena si a primit nu numai distinctia din mainile presedintelui CCI dar si felicitarile si sperantele tuturor celor din sala pentru proiectul Faurecia.
Rezultatele Topului firmelor valcene 2014 au fost validate de o comisie formata din Ioan Hrebenciuc – director in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Valcea, Ion Tanasoiu – inspector sef ITM Valcea, Gabriel Albinaru – director executiv AJOFM Valcea, Nicolae Sardarescu – comisar sef IPJ Valcea, Sorin Statie – director executiv Directia Judeteana de Statistica Valcea, Alin Voicescu – director executiv Agentia pentru Protectia Mediului Valcea, si Valentin Cismaru – presedintele CCI Valcea.
Gala a fost intregita de recitalul artistic impresionant al elevilor de la Liceul de Muzica, efort premiat cu medalii de catre CCI Valcea.
Sub indrumarea profesoarei Irina Stratulat au urcat pe scena elevii: Solomon Gratiela – clasa a XII-a Canto, Bitu Ana Marian – clasa a XII-a Canto, Ilie Andreea – clasa a XII-a Canto, Popa Valentina – clasa a XI-a Canto, Ponov Izabela – clasa a XI-a Canto, Dicu Alexandra – clasa a X-a Canto, Nisipeanu Corina – clasa a X-a Canto,Ungureanu Otilia – clasa a X-a Canto,Tomescu Madalina – clasa a XI-a Canto, Ionescu Ramon – clasa a V-a Vioara, Stancu Amalia – clasa a X-a Canto, Banescu Sabin – clasa a X-a Pian, Macrea Adela – clasa a X-a Canto, Mocanu Zenovia – clasa a VIII-a Vioara, Cismaru Madalin – clasa a XI-a Canto, Ana Dana – clasa a XII-a Vioara.
Vel Pitar – o poveste valceana de succes national
Vel Pitar SA s-a format in decembrie 2001 prin fuziunea a patru fabrici din industria de morarit si panificatie: Mopariv Ramnicu Valcea, Berceni Bucuresti, Mopariv Cluj Napoca si Granpan Tecuci. In octombrie 2002, Vel Pitar SA fuzioneaza prin absorbtie cu compania Spicul Arges Pitesti, detinand la momentul respectiv peste 2000 de angajati. In 2003, procesul de extindere a continuat cu preluarea altor doua companii: Pangran Iasi si Gorjpan Targu Jiu, iar in 2004 Vel Pitar a achizitionat o unitate de productie in orasul Bals. Anul 2005 a marcat marirea grupului, prin fuziunea cu societatile Postavarul din Brasov si Panam din Giurgiu.
In prezent, Vel Pitar detine centre de productie in 9 judete ale tarii (Valcea, Arges, Brasov, Cluj, Galati, Iasi, Giurgiu, Gorj si Olt) si Bucuresti, unde are si un partener de grup („Libertatea”) – acesta avand acelasi actionar majoritar ca si Vel Pitar SA.
Principalele activitati ale companiei sunt in industriile de panificatie si morarit, Vel Pitar fiind liderul pietei romanesti a produselor de panificatie si un jucator important in domeniul productiei si distributiei de specialitati, biscuiti si napolitane, paste fainoase, specialitati de cofetarie si patiserie si produse de morarit.
Cu un volum al livrarilor zilnice de produse proaspete de peste 300 de tone, Vel Pitar acopera zone urbane ca Bucuresti, Ramnicu Valcea, Giurgiu, Cluj Napoca, Tecuci, Iasi, Targu Jiu, Brasov, Focsani, Dragasani, Calimanesti, Panciu, cat si intinse zone din judetele Arges, Valcea, Ilfov, Giurgiu, Vrancea, Galati, Cluj, Iasi, Gorj si Brasov. Produsele sunt livrate direct catre punctele de vanzare, utilizand un parc auto de peste 400 de autovehicule de diverse tonaje.
Vel Pitar dispune de o structura de distributie nationala a produselor ambalate: paine ambalata, biscuiti, napolitane, paste fainoase si produse de morarit prin care asigura prezenta acestora la oricare din cele sapte locatii din tara, cu scopul declarat de a putea furniza comerciantilor din oricare colt al tarii toata gama de produse, de la oricare din fabrici, precum si de un lant de magazine proprii ce insumeaza in prezent peste 170 de astfel de unitati.