Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Sinteză legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 12 – 25 septembrie 2022

28 sept.

Sinteză legislativă: Cele mai importante noutăți legislative publicate în Monitorul Oficial în perioada 12 – 25 septembrie 2022

  1. Restaurantele, cantinele și firmele de catering vor avea, din decembrie, noi obligații privind informarea consumatorilor:
  • Printr-un ordin apărut recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a stabilit că restaurantele, cantinele și firmele de catering, printre altele, vor trebui să-și informeze clienții, începând din 20 decembrie, în legătură cu ingredientele produselor alimentare finite sau mâncărurilor pe care le vând, indiferent dacă acestea sunt destinate consumului pe loc sau acasă.
  • Informațiile vor trebui afișate într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu vor trebui să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice. Ele vor trebui afișate lângă produs, pe un panou ori meniu.
  1. Se reintroduce perioada maximă de trei ani pentru cazurile în care PFA-urile, II-urile și IF-urile își întrerup activitatea:
  • Întreruperea temporară a activității este o opțiune pe care o au la dispoziție PFA-urile și întreprinderile individuale (II) sau familiale (IF). Însă, timp de aproape doi ani, în legislație n-a mai existat un termen maxim pentru aceste întreruperi, situație care este rezolvată punctual prin noua Lege a ONRC.
  • Conform noii Legi a ONRC (nr. 265/2022), care se va aplica din 26 noiembrie 2022, în cadrul legal primar al activității PFA-urilor, II-urilor și IF-urilor va fi introdusă, în mod expres, o limită maximă de trei ani pentru întreruperea temporară a activității.
  1. Versiunea electronică pentru noua declarație 112 a fost actualizată, după ce angajatorii au raportat probleme cu forma inițială
  • Formularul 112 a fost schimbat din nou, la doar câteva luni distanță de la cea mai recentă schimbare, printr-un ordin care se aplică începând cu raportarea pe august 2022. Noua formă a declarației 112 vine, în principal, cu modificări legate de suprataxarea muncii part time, dar și pentru că Guvernul a schimbat entitățile responsabile de emiterea formularului.
Noul model al formularului 112, pus în dezbatere: Proiectul de ordin cu noua D112 a fost pus abia vineri în dezbatere la ANAF și ar trebui să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial destul de repede pentru ca responsabilii de salarizare să poată respecta termenul de pe 25 (care, luna asta, va deveni 26 pentru că 25 pică într-o zi de duminică).

 Cheltuielile pentru formarea profesională: În exercitarea obligației angajatorului de a asigura accesul angajaților săi la formare profesională periodică (o dată la doi/trei ani), Codul fiscal prevede un regim fiscal preferențial, însă cheltuielile aferente sunt scutite de taxe numai în anumite condiții, pe care vi le detaliem în articol.

Important: În cazul contractelor de mandat NU se pot oferi tichete de masă și alte beneficii stipulate doar pentru angajați.

Reminder: Băncile, IFN-urile și casele de amanet trebuie să aibă afișate, începând de sâmbătă, informații privind insolvența persoanelor fizice, potrivit unui ordin recent oficializat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care se aplică din 17 septembrie. E bine de știut, în acest context, că din noiembrie, ANPC va începe controalele de verificare a îndeplinirii noii obligații de către cei vizați.