Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 18-24 octombrie 2021

28 oct.

Sinteză legislativă: Cele mai importante acte normative publicate în perioada 18-24 octombrie 2021

  Microgranturi: În contextul în care astăzi începe o nouă sesiune de înscriere pentru microgranturile de 2.000 de euro, iată principalele lucruri pe care trebuie să le știe cei ce vor să le ceară.

→ Submăsura 4.1: Începând de azi și până în 25 ianuarie, fermierii (PFA sau firme) pot cere sute de mii de euro pentru modernizarea afacerilor. SM 4.1 este destul de complexă și vizează tot felul de cheltuieli pentru care se vor putea cere bani, printre care se numără construcția, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor destinate condiționării și procesării din cadrul fermei, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, înființarea unui site, achiziționarea de mijloace de transport ori înființarea și/sau modernizarea instalațiilor pentru irigații.

→ Noile reguli de TVA la comerțul online: De la 1 iulie 2021, odată cu introducerea celor trei regimuri speciale de TVA pentru comerțul online în Uniunea Europeană (regimul UE, regimul nonUE și regimul de import), facturarea a devenit opțională pentru firmele care vând produse consumatorilor și se folosesc regulile din statul în care firma s-a înregistrat pentru TVA.
Având în vedere că primul termen de raportare pentru companiile din domeniu este pe 31 octombrie, vă prezentăm o serie de sfaturi practice de la specialiști pentru declararea și plata TVA-ului prin OSS (One Stop Shop – ghișeul unic de TVA).

→ Concediu de odihnă 2022: Potrivit Codului Muncii, programarea perioadelor libere ar trebui stabilită de angajatori pe final de an. E bine de știut, totodată, atrag atenția specialiștii, că în actul normativ nu scrie și că programările sunt obligatorii pentru companii. Prin urmare, dacă vor, firmele pot renunța la programările în avans.

→ GDPR: Amendă aplicată unui angajator român care supraveghea audio salariații pentru a folosi ulterior înregistrările împotriva lor. Ca urmare a unei sesizări, prin care se semnala faptul că angajatorul are instalate camere de supraveghere audio-video în interiorul birourilor, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal i-a aplicat acestuia o amendă consistentă pentru încălcarea a trei reguli ale Regulamentului general pentru protecția datelor.

→ Munca de oriunde: Riscurile pe care angajatorul român trebuie să le ia în considerare când permite telesalariatului să lucreze din orice colț al lumii. Firmele care vor să le ofere telesalaraților posibilitatea de a lucra din orice colț al lumii trebuie să știe că această decizie poate veni cu o serie de riscuri financiare, pentru a căror evitare e nevoie de o informare prealabilă temeinică.
+ Specialiștii atrag atenția: telemunca în străinătate nu trebuie confundată cu detașarea salariaților.

→  Prin intermediul unui proiect de ordin pus recent în dezbatere publică, Ministerul Justiției va simplifica procedura de recunoaștere a calificării de consilier juridic a cetățenilor UE, prin introducerea posibilității de a parcurge online pașii procedurii și prin reducerea cerințelor privind documentele necesare.