Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Noutati privind Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare

17 aug.

Noutati privind Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare

Avizele de inscriere a ipotecii pot fi inregistrate in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare doar de persoane care nu sunt parte in contractele de ipoteca mobiliara, potrivit unei noi legi.

Legea nr. 202/2015 pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 539 din 20 iulie si a intrat in vigoare trei zile mai tarziu. Conform acestui document, inregistrarea formularelor de aviz de inscriere in AEGRM nu mai poate fi facuta de catre o persoana care este parte in contractul/operatiunile asimilate care sta/stau la baza inscrierii sau in avizul de inscriere. Prin urmare, bancile nu mai pot sa inregistreze avize de ipoteca in AEGRM pentru contractele in care sunt implicate direct.

Operatiunile referitoare la ipotecile mobiliare si operatiunile asimilate acestora se inregistreazan in AEGRM, dupa cum stabileste OG nr. 89/2000. Arhiva este, practic, un sistem de evidenta a prioritatii ipotecilor mobiliare si de publicitate, care este structurat pe persoane si bunuri.

Operatori ai Arhivei pot fi persoanele fizice/juridice autorizate sa inregistreze avize de inscriere in aceasta, iar agenti pot fi persoanele fizice/juridice imputernicite de operatori sa faca inregistrari directe ale avizelor.

In prezent, Camera de Comert si Industrie a Romaniei este operator autorizat AEGRM (potrivit site AEGRM), iar din septembrie 2014 Camera de Comert si Industrie Valcea este agent imputernicit al CCIR, putand opera inregistrari in AEGRM pentru persoane fizice si juridice din judetul Valcea

Pana la aceste noi reglementari, desi operatorii AEGRM trebuiau sa ofere servicii de inscriere pentru publicul larg, acest criteriu n-a fost indeplinit niciodata in mod concret.

"Potrivit art. 15 alin. (3) lit. d) din OG nr. 89/2000, oferirea serviciilor de inscriere pentru publicul larg constituie unul dintre criteriile a caror satisfacere este verificata la acordarea calitatii de operator al AEGRM. Acest criteriu nu a fost indeplinit niciodata. Chiar daca ordinele prin care au fost reinnoite  autorizatiile nu au reluat textul initial, accesul publicului larg la serviciile Arhivei este interzis de operatorii sau agentii, care, in prezent, inscriu numai formulare de aviz in temeiul unor contracte la care ele sau societati din grupul lor sunt parte. (…) Or, clientii sunt prizonieri ai unor operatori sau agenti, acestia neputand lua o decizie in interesul lor, respectiv cea de a solicita inregistrarea unui formular de aviz de inscriere operatorului care ii ofera cele mai bune conditii", scrie in expunerea de motive care a insotit proiectul de lege.

Totodata, initiatorii au subliniat ca legea interzice conditionarea prestarii unui serviciu catre consumator de prestarea unui alt serviciu. Insa operatorii/agentii nu tin cont de interdictie si obliga beneficiarii creditelor bancare sa le solicite lor inregistrarea formularelor de aviz de inscriere in AEGRM.

"Potrivit art. 10 din Codul consumului, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator conditionata de prestarea altui serviciu. Aceasta interdictie este incalcata de operatori sau agenti imputerniciti ai operatorilor AEGRM, care obliga beneficiarii creditelor bancare sa solicite prestarea serviciilor de inregistrare a formularelor de aviz de inscriere in AEGRM de catre acestia. Chiar daca solicitantii inregistrarii pot fi societatile bancare, operatori sau agenti imputerniciti ai operatorului AEGRM, costul operatiunilor de inregistrare este suportat de consumatorii creditelor. (…) In conditiile unei clientele captive, careia ii conditioneaza prestarea unui serviciu de prestarea unui alt serviciu, operatorii sau agentii imputerniciti ai operatorilor AEGRM stabilesc preturile arbitrar (…). In practica, incalcarea acestui principiu a condus la practicarea de catre operatori sau agenti ai operatorilor AEGRM a unor preturi mult peste nivelul practicat de ceilalti operatori ai AEGRM", mai este explicat in documentul mentionat.