Telefon

0250-734200 0350-401680

Adresa

Str. Regina Maria, nr. 7 Ramnicu Valcea, Valcea, 240151

Program

Luni-Joi: 08:00 - 16:30, Vineri: 08:00 -14:30

Firmele, obligate sa efectueze operatiuni dezinsectie si deratizare periodic

8 sept.

Firmele, obligate sa efectueze operatiuni dezinsectie si deratizare periodic

Orice angajator din Romania, fie ca este persoana fizica sau juridica, este obligat sa efectueze o data la cateva luni operatiuni de dezinfectie, dezinsectie si deratizare (DDD) in spatiul in care isi desfasoara activitatea. Reglementarile nu sunt, insa, foarte clare in aceasta privinta, fiind dispersate in mai multe acte normative, dar un lucru este sigur: cei care nu se achita de aceasta obligatie risca amenzi de pana la 8.000 de lei.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii contine un capitol (capitolul VII din Titlul I) care prevede obligatiile persoanelor fizice si juridice. In acest capitol, la art. 37 se prevede ca orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de angajator, este obligata sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.
Totusi, alte detalii legate de periodicitatea operatiunilor sau sanctionarea celor care incalca aceasta prevede nu exista in Legea 95/2006, aceste aspecte fiind stabilite de alte acte normative in vigoare.
Astfel, Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin Ordinul MS nr. 536/1997, prevad ca lucrarile de dezinsectie se fac atunci cand este nevoie, o data la minim 3 luni, in timp ce lucrarile de deratizare se fac atunci cand este nevoie, o data la minim 6 luni (primavara sau toamna).
Ordinul MS citat mai precizeaza ca normele de igiena (deci inclusiv cele care fac referire la DDD) sunt obligatorii pentru toate unitatile din sistemul public si privat.
In ceea ce priveste amenzile pentru cei care nu respecta obligatiile referitoare la operatiunile DDD, acestea sunt prevazute in HG 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.
Acest act normativ stipuleaza ca pentru neaplicarea masurilor de prevenire si combatere a insectelor si rozatoarelor vectoare in unitati de orice tip de catre detinatorii acestora, precum si pentru nerespectarea ritmicitatii actiunilor de combatere a insectelor si rozatoarelor vectoare si producatoare de disconfort in unitati de orice tip, amenzile sunt cuprinse intre 3.000 si 8.000 de lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre personalul de specialitate imputernicit de catre conducerea Ministerului Sanatatii pentru unitatile de pe intreg teritoriul tarii, mai mentioneaza HG nr. 857/2012.
Tarifele pentru contractarea unei firme specializate care sa efectueaze la sediul angajatorului operatiunile de dezinfectie, dezinsectie si deratizare variaza in functie de mai multi parametri.
Cel mai important criteriu in stabilirea pretului este domeniul de activitate al firmei pentru ca determina numarul minim de interventii pe parcursul derularii unui contract, pentru o perioada  de un an de zile.
De asemenea, tariful variaza si in functie de marimea suprafetelor pe care se vor presta serviciile DDD, tipul de daunatori vizat si de gradul de infestare.
Nu numai pretul variaza in functie de suprafata, gradul de infestare sau tipul daunatorului, ci si timpul alocat prestarii serviciilor.
Spre exemplu, daca se solicita o interventie de dezinsectie pentru o suprafata de 100 mp, sediu birouri firme, aceasta poate dura cu aproximatie 30 minute. Daca ne raportam la o operatiune de deratizare, avand ca subiect o hala de productie de 1000 mp, atunci timpul alocat lucrarii este de aproximativ 1 ora.
Operatiunile DDD pot fi efectuate in orice moment al zilei, insa in cazul situatiilor de infestare masiva, este recomandabil ca ele sa aiba loc la sfarsitul programului de lucru al angajatilor.
Ce documente sunt necesare in caz de control
Procesul verbal de receptie a lucrarii, in care sunt trecute toate serviciile DDD care au fost prestate, precum si substantele folosite, este singurul document in baza caruia se poate dovedi faptul ca lucrarile au fost prestate. Contractul de prestari servicii DDD incheiat are valoare in fata organelor de control numai daca este insotit de procesele verbale.
De asemenea, este indicat ca firma de DDD contractata sa ofere, odata cu procesul verbal, si o copie dupa avizul eliberat de catre Ministerul Sanatatii  si o copie a fisei  de securitate pentru produsul care s-a folosit la interventia solicitata.
In acest fel,  beneficiarul are toate actele doveditoare care atesta faptul ca  serviciile solicitate s-au prestat conform legii, in eventualitatea unui control, iar prestatorul poate fi tras la raspundere doar in cazul in care nu a furnizat beneficiarului toate documentele care ii sunt necesare in fata organelor de control.