Amânare pentru planul European destinat agriculturii ecologice
Comisia Europeană a decis amânarea cu un an a implementării regulilor pentru agricultură ecologică și a supus dezbaterii publice o serie de măsuri privind acest domeniu: „Comisia are ca prioritate asigurarea faptului că sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum și de un cadru juridic funcțional și consensual, esențial pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25% din suprafața terenurilor agricole. Noul regulament privind produsele ecologice oferă o bază solidă, însă legislația secundară care urmează să fie adoptată trebuie să fie la fel de rezilientă”, se arată într-un comunicat al Executivului UE.
Astfel, în urma solicitărilor statelor membre, a Parlamentului European, a țărilor terțe și a altor părți interesate, Comisia a propus, printre altele, amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022: „Agricultura ecologică va fi un aliat esențial în tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil și o mai bună protecție a biodiversității. Comisia va sprijini sectorul agriculturii ecologice în vederea atingerii obiectivului de a avea 25 % din suprafata terenurilor agricole în regim ecologic până în 2030, furnizând cadrul politic și juridic adecvat”, susține Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Comisia vrea ca noul plan de acțiune privind agricultura ecologică să fie adoptat la începutul anului 2021. Planul de acțiune pentru agricultura ecologică va contribui la stimularea sectorului, atât la nivelul cererii, cât și la nivelul ofertei, fiind organizat în jurul a trei puncte principale: stimularea cererii de produse ecologice, menținându-se totodată încrederea consumatorilor; încurajarea creșterii sectorului agriculturii ecologice în UE; consolidarea rolului producției ecologice în lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, inclusiv în gestionarea durabilă a resurselor.
Amânarea a fost solicitată inițial de statele membre, de Parlamentul European, de țările terțe și de alte părți interesate din cauza complexității și a importanței legislatiei secundare în curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislației secundare a încetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultărilor și pentru efectuarea controlului legislativ necesar.